Léto je časem nejen vodních radovánek, hudebních festivalů a flirtu, ale také dobrého jídla! Postupně nám dozrávají ty nejlepší ovocné plody. Mezi ně samozřejmě patří také třešně, ze kterých si můžete připravit nespočet dobrot. Kdo by také odolal výtečnému třešňovému dortu? Naučte se ho s námi připravit snadno a rychle!
Třešně jsou jedním z nejdostupnějších letních plodů, a proto se také těší velké oblibě. Pokud se naučíte jeden z rychlých a snadných receptů na třešňový dort, bude vás milovat nejen partner, ale i rodina. Je to také výborný zákusek k ledové kávě, kterou si vychutnáte na zahradě s přáteli. I oni budou dozajista unesení.
Tvarohovo-třešňové mámení
Skvělou lehkou a hlavně osvěžující kombinací vytvoří třešně s tvarohem! Spojení těchto dvou chutí vám vykouzlí doslova nebe v puse. Zkuste náš recept, který vás stoprocentně nezklame.
Tvarohovo-třešňový dort
Suroviny:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce máku
- 3 lžíce kakaa
- 500 g zralých třešní
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou
- další třešně, případně máta na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C, rozevírací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ve velké míse promícháme prosátou mouku, cukr a prášek do pečiva. V menší misce prošleháme olej, mléko a vejce. Tekutou směs přilijeme k sypké a důkladně rozmícháme. Těsto rozdělíme na poloviny, do jedné vmícháme kakao a do druhé mák.
Do formy nalijeme jednu část těsta a posypeme třešněmi. Lžící rovnoměrně navrstvíme druhou část těsta, přidáme další třešně a pečeme asi 50 minut. Upečený koláč necháme chvilku chladnout ve formě, pak ho vyjmeme a necháme vychladnout úplně.
Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem, potřeme jím koláč a ozdobíme třešněmi a lístky máty.
Recept na třešňovou bublaninu, zkuste sladké potěšení upéct doma
Pro čokaholiky
Jste jednou ze skalních příznivkyň čokolády a to v jakékoli podobě? Potom je právě vám tento recept šitý jako na míru. Neváhejte a vyzkoušejte ho!
Čokoládová bomba
Suroviny:
- 4 bílky
- 300 g krupicového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 50 g kvalitní tmavé čokolády, jemně nastrouhané
- 290 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 600 g sklenice kompotovaných třešní, odpeckovaných
- čerstvé třešně na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 140, horkovzdušnou na 120 stupňů. Bílky ušlehejte na sníh, průběžně do něj zašlehávejte cukr. Výsledkem by měl být pevný lesklý sníh, který nevypadne, ani když otočíte misku dnem vzhůru. Opatrně kovovou lžící přimíchejte škrob, ocet, kakao a čokoládu.
Potáhněte pečicím papírem plech a naznačte na něm kružnici o průměru 25 cm. Lžící do ní naneste sníh a vytvarujte ho tak, abyste po upečení mohli doprostřed dát náplň. Pečte asi hodinu a půl a pak nechte vychladit.
Před podáváním ušlehejte smetanu s cukrem do tuha. Dort naplňte čerstvými třešněmi, naneste na ně šlehačku a ozdobte třešněmi se stopkami.
Recept na domácí třešňové víno
Třešňový dort s pudinkem
Chcete docílit ještě slavnostnějšího efektu? Potom zkuste do svého třešňového dortu přidat také pudink! Dodá vašemu dílu patřičnou honosnost a vaše okolí si bude hezky pochutnávat.
Pudinkový dort, jako pro královnu
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- 1 balíček piškotů
- 2 vanilkové pudinky
- 1 litr mléka
- 1 vanilkový cukr
- 75 dkg třešní
Postup:
Do mléka přidáme vanilkový cukr a uvaříme pudink podle návodu. Listové těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme obdélník. Jeden položíme na plech, narovnáme na něj rovnoměrně piškoty a zalijeme je uvařeným a vychladlým pudinkem.
Do pudinku zatlačíme okapané třešně a zakryjeme druhým vyváleným dílem. Propícháme vidličkou a upečeme. Před pečením můžeme potřít těsto rozšlehaným vejcem, lépe se upeče dozlatova.