Pokud nějaké ovoce vládne těmto dním, jsou to bezesporu jahody. Jestli je i vy máte ve své lednici, zkuste s námi připravit jahodové knedlíky, které potěší jako rychlá večeře i nedělní rodinný oběd.
Jahody jsou oblíbené ovoce nejen pro svou sladkou chuť, ale také snadné zpracování a velkou škálu použití. Jahodové knedlíky patří mezi tradiční pochoutky, které vařily už naše babičky. Připravit je můžete z kynutého těsta nebo zvolit rychlejší variantu – těsto tvarohové.
Výhodou je vedle jeho rychlosti a jednoduchosti také možnost přizpůsobit ho svému gustu. Velkou roli v chuti výsledného jídla totiž má, jak si knedlíky na talíři dozdobíte. Můžete sáhnout po klasice, jako je máslo, cukr a tvaroh, klidně ale zkuste i skořici, strouhanou čokoládu nebo mascarpone. Záleží jen na vás a vaší fantazii, jak si tuhle dobrotu vyšperkujete.
Postup přípravy
- Tvaroh, mouku a žloutky zpracujeme nejprve vařečkou a poté rukama v mírně lepivé těsto. Tip: Místo pšeničné mouky můžete použít špaldovou mouku či poloviční množství nahradit moukou žitnou.
- Z těsta vytvoříme váleček, který si rozdělíme na tolik kousků, kolik máme jahod. Množství by mělo vystačit zhruba na dvacet knedlíků.
- Z každého dílu vytvoříme placičku, do které zabalíme jahodu. Pro snadnější práci s těstem si pomůžeme moukou.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě zhruba deset minut. Podáváme se smetanou, tvarohem, cukrem, rozpuštěným máslem nebo čímkoliv, co máme rádi.
Tip: Knedlíky neobsahují žádný přidaný cukr. Pokud si ho odpustíte i na ozdobu a dáte si knedlíky třeba s bílým jogurtem, získáte poměrně zdravé, a přesto chutné jídlo.