Co se zbylým tvrdým pečivem? Můžete ho rozpéct v troubě, udělat z něj strouhanku nebo upéct vynikající žemlovku s tvarohem a jablky. My tentokrát hlasujeme pro poslední variantu.
Žemlovku lze připravit v mnoha variantách. Můžete vsadit na jednoduchou klasiku – s jablky, tvarohem nebo obojím. Jablka je možné ozvláštnit skořicí nebo kapkou rumu, tvaroh zase rozinkami.
Můžete ale taky žemlovku povýšit na výjimečný zážitek – zkuste nahradit jablka hruškami nebo dokonce švestkami či broskvemi. Přidat můžete taky pomleté či nasekané ořechy, místo mléka lze použít smetanu. Žemlovka tak bude pokaždé jiná, ale vždycky si na ni pochutnáte.
Postup přípravy
- Do mísy vlijeme mléko, přidáme vanilkový cukr, dva žloutky a metličkou rozmícháme. Rohlíky nebo housky si nakrájíme na středně tenké plátky a z jedné strany namočíme v mléčné směsi.
- V jiné míse důkladně smícháme tvaroh se zbylým žloutkem, lžící medu a polovinou cukru. Do zapékací misky vymaštěné máslem a vysypané strouhankou vložíme vrstvu rohlíků (zhruba třetina množství), vždy mokrou stranou dolů. Na ně dáme polovinu tvarohové směsi a poklademe polovinou nastrouhaných jablek. Tip: Jablečnou vrstvu můžeme navrch posypat skořicovým cukrem nebo jen skořicí. Jídlo nám to příjemně ovoní.
- Postup ještě jednou opakujeme a navrch dáme třetí vrstvu z namočených rohlíků či housek. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů nejprve asi dvacet minut, než vrchní vrstva ztvrdne.
- Mezitím si z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Zašleháme do něj zbytek moučkového cukru. Když žemlovku vyndáme, potřeme ji sněhem, vrátíme do trouby a dopékáme ještě asi pět minut.