Teploty klesají, sluníčko svými paprsky šetří a my jsme stále více zalezlí doma. Komu by se také chtělo být venku v tomto pochmurném počasí. Zkuste si proto připravit jednoduchý tvarohový dortík, který vám určitě zlepší náladu.
Hlavními surovinami tohoto dezertu jsou ovoce a především zdraví velmi prospěšný tvaroh. Ten obsahuje lehce stravitelné mléčné bílkoviny dodávající tělu vyváženou směs aminokyselin, dále vápník, který je důležitý především pro děti v období růstu a starší lidi chrání před osteoporózou a zubními kazy. Tvaroh vás zasytí a budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco zdravého pro své tělo.
Postup přípravy
- Jahody a i broskve omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a dáme stranou. Dortovou formu si vymažeme slunečnicovým olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno formy rozložíme těsně vedle sebe piškoty.
- Mezitím smícháme tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem. Želatinu necháme nabobtnat ve 100 ml vody, poté ji zahřejeme téměř k bodu varu a necháme rozpustit.
- Vyšleháme si pevnou šlehačku, kterou vmícháme do tvarohu. Do celé směsi přidáme opatrně rozpuštěnou želatinu a vše dobře promícháme. Tvarohovou směs si rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné z nich vmícháme na plátky nakrájené jahody a rozmixujeme.
- Na vrstvu piškotů nalijeme nejdříve jahodový tvaroh, pak naneseme vrstvu piškotů a potřeme bílým tvarohem. Na vrstvu tvarohu přidáme nakrájené broskve a vše opakujeme ještě jednou.
- Povrch dortu nakonec potřeme bílým tvarohem a ozdobíme plátky broskví, které nám zbyly. Dezert vložíme do lednice a necháme cca dvě hodiny tuhnout. Poté vyndáme, nakrájíme a můžeme podávat.