Tzatziky jsou patrně jedním z nejznámějších tradičních řeckých jídel. Podávají se jako předkrm i dip k hlavnímu jídlu a jejich příprava je skutečně jednoduchá. Podívejte se, jak na tzatziky podle originálního řeckého receptu.
Tzatziky, cacık, tarator
Tradiční řecké tzatziky zná pravděpodobně úplně každý. Osvěžující pokrm z jogurtu a okurky se však v trochu jiné podobě připravuje například také v Turecku, kde se nazývá cacık a rovněž se podává jako předkrm či dip. V porovnání s řeckými tzatziky je o něco tekutější a prakticky vždy obsahuje mátu.
Dalším jídlem připomínajícím tzatziky je tarator, což je studená polévka nebo dip sestávající z podobných ingrediencí. Jde o tradiční balkánský pokrm, který je v různých variantách populární například v Bulharsku, Albánii nebo Srbsku, dále také v Sýrii, Arménii, Jordánsku nebo Izraeli.
Řecké tzatziky se nejčastěji připravují z hustého řeckého jogurtu, okurky, česneku, bílého vinného octa, olivového oleje a kopru. Recepty na tzatziky se do jisté míry mohou lišit v závislosti na regionu. K dochucení se používá jen sůl a pepř, žádné speciální koření není potřeba. Je sice možné koupit již hotovou směs koření na tzatziky, ta však ve většině případů neobsahuje nic jiného než sušený kopr, sušený česnek a pepř.
Připravte si řecké tzatziky podle osvědčeného receptu a podávejte je například jako dip ke grilovanému masu nebo s pita chlebem jako předkrm či lehkou letní večeři.
Postup přípravy
- Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Poté ji osolíme větší špetkou soli a zakápneme 1 lžící bílého vinného octa. Dobře promícháme a počkáme, až pustí šťávu.
- Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, 1 lžící vinného octa a olivovým olejem.
- Z okurky vymačkáme přebytečnou vodu (nejlepšího výsledku dosáhneme s pomocí utěrky) a poté ji vmícháme do jogurtu.
- Přidáme sůl a pepř dle chuti a nakonec také sekaný kopr.
- Hotové řecké tzatziky uložíme na alespoň 1 hodinu do lednice a poté podáváme.