Překvapivý chod během rodinného oběda nebo ranní nakopávák po náročné noci? Uzená polévka se hodí pro mnoho příležitostí. Vyberte si tu svou a pusťte se s námi do vaření.
Pro polévku je typická výrazná chuť uzeného masa. Použít můžete koleno, ale i žebra nebo plec. Silný vývar doplňují kroupy a zelenina. Přestože vaření polévky trvá celkem dlouho, na přípravu náročná není a zvládne ji i kuchař začátečník.
Nejlépe uděláte, když se na recept zeptáte maminky nebo babičky, můžete taky zkusit prohledat rodinný archiv. Pokud v rodině recept na uzenou polévku nemáte, zkuste tu naši.
Umíte uvařit kroupy do polévky i jako přílohu k jídlu? Poradíme!
Na 4 porce:
- 1 kg uzeného masa
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 250 g krup
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 středně velké brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžička majoránky
- čerstvá petrželka
Proč jíst kroupy? Pomohou při zánětu močových cest i zácpě
Uzená polévka postup:
1. Nejprve si uvaříme maso. Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody a přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Vaříme zhruba hodinu, dokud maso nezměkne.
Tip: Slánku necháme tentokrát při vaření stranou. Maso samotné je dost slané a další přidaná sůl by polévce mohla uškodit.
2. V dalším hrnci si uvaříme kroupy. Zalijeme je minimálně půllitrem vody a vaříme podle návodu na obalu. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou.
Tip: Pokud chceme zkrátit dobu vaření krup, můžeme si je na noc nebo aspoň hodinu předem namočit do studené vody, ve které je pak uvaříme.
3. Na scénu přichází třetí a poslední hrnec. V něm si na sádle dozlatova osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Zalijeme přes cedník vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a 5 minut povaříme. Následovat bude mrkev s petrželí, také nakrájené na kostičky, a zhruba dalších 20 minut vaření.
4. Mezitím si obereme maso a po změknutí zeleniny ho společně s kroupami přidáme do polévky. Povaříme ještě 5 minut a v závěru dochutíme majoránkou. Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.