Menu
WomanOnly

Recept na uzenou polévku s kroupami. Její výrazná chuť vás překvapí

Překvapivý chod během rodinného oběda nebo ranní nakopávák po náročné noci? Uzená polévka se hodí pro mnoho příležitostí. Vyberte si tu svou a pusťte se s námi do vaření.

Pro polévku je typická výrazná chuť uzeného masa. Použít můžete koleno, ale i žebra nebo plec. Silný vývar doplňují kroupy a zelenina. Přestože vaření polévky trvá celkem dlouho, na přípravu náročná není a zvládne ji i kuchař začátečník.

Nejlépe uděláte, když se na recept zeptáte maminky nebo babičky, můžete taky zkusit prohledat rodinný archiv. Pokud v rodině recept na uzenou polévku nemáte, zkuste tu naši.

Umíte uvařit kroupy do polévky i jako přílohu k jídlu? Poradíme!

Na 4 porce:

  • 1 kg uzeného masa
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 250 g krup
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 středně velké brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 lžička majoránky
  • čerstvá petrželka

Proč jíst kroupy? Pomohou při zánětu močových cest i zácpě

Uzená polévka postup:

1. Nejprve si uvaříme maso. Uzené maso dáme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody a přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Vaříme zhruba hodinu, dokud maso nezměkne.

Tip: Slánku necháme tentokrát při vaření stranou. Maso samotné je dost slané a další přidaná sůl by polévce mohla uškodit.

2. V dalším hrnci si uvaříme kroupy. Zalijeme je minimálně půllitrem vody a vaříme podle návodu na obalu. Poté scedíme a propláchneme studenou vodou.

Tip: Pokud chceme zkrátit dobu vaření krup, můžeme si je na noc nebo aspoň hodinu předem namočit do studené vody, ve které je pak uvaříme.

3. Na scénu přichází třetí a poslední hrnec. V něm si na sádle dozlatova osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Zalijeme přes cedník vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a 5 minut povaříme. Následovat bude mrkev s petrželí, také nakrájené na kostičky, a zhruba dalších 20 minut vaření.

4. Mezitím si obereme maso a po změknutí zeleniny ho společně s kroupami přidáme do polévky. Povaříme ještě 5 minut a v závěru dochutíme majoránkou. Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na uzenou polévku s kroupami. Její výrazná chuť vás překvapí