Vaječná omeleta je úžasně univerzální a snadné jídlo. Poslouží jako chutná levná večeře, ale také zasytí jako výjimečná víkendová snídaně. Je jen na vás, jak a kdy ji připravíte.
Co takhle dopřát si čas od času pořádnou snídani? Přes týden na ni asi bude mít jen málokdo čas, tím spíš byste si ji ale měli užít o víkendu, když nemusíte nikam spěchat, ale naopak si můžete snídani užít v klidu a věnovat pár desítek minut i její přípravě. Vaječná omeleta je pro takovou příležitost ideální.
Variant jak připravit omeletu je nespočet. Lze ji udělat pouze z vajíček a ingredience přidávat, až bude hotová. Stejně tak ji můžete připravit kompletně už na pánvi a rovnou podávat. Skvělá bude nejen se slaninou, kterou uvádíme v receptu. Zkusit ji můžete i s pikantní klobáskou nebo v italské verzi, tedy s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Fantazii se v tomto případě opravdu meze nekladou.
Vajíčka na snídani: Tři variace, které vám zpříjemní každé ráno
Na 2 porce:
6 vajec
2 lžíce vody
1 menší cibule
100 g slaniny
olej nebo máslo na smažení
sůl, pepř
Vaječná omeleta postup
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
2. Do misky rozklepneme tři vejce, přidáme lžíci vody, sůl a pepř. Rozkvedláme vidličkou.
3. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme nejprve polovinu cibule, po dvou minutách i polovinu slaniny a společně ještě chvilku opékáme, dokud slanina nepustí šťávu a cibulka nezezlátne. Poté do pánve vylijeme vaječnou směs.
Tip: Nyní můžeme přidat suroviny i na vrch omelety. Skvělá bude hrstka čerstvých bylinek nebo trocha strouhaného sýra.
4. Omeletu chvíli opékáme z jedné strany, dokud se nezpevní. Poté ji přendáme z pánve na talíř a celý postup opakujeme s druhou polovinou ingrediencí.