K blížícím se Vánocům neodmyslitelně patří vůně a chuť vánočky. Upéct ji není zrovna hračka, ale když dáte dohromady dobrý recept, dostatek času a trpělivost, jistě se vám dílo podaří.
V případě vánočky je opravdu třeba klást důraz na použité ingredience a jejich množství. Zbytečně neriskujte a nic neměňte, mohlo by se vám to vymstít. Sádlo rozhodně nenahrazujte máslem, vánočka by vám pak rychle ztvrdla.
Drobná změna je přece jen povolena. Pokud máte rádi vánočku voňavější, přidejte trochu citronové kůry nebo anýzu.
Postup přípravy
- Droždí rozdrobíme, přidáme trochu vlažného mléka, mouky a cukru. Necháme vzejít kvásek. Máslo a sádlo rozehřejeme a necháme chvilku zchladnout, nesmí být horké. Do mísy dáme mouku, cukry, žloutky, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl. Přilijeme mléko, sádlo, máslo a kvásek. Zaděláme těsto.
- Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a asi tři čtvrtě mandlových plátků či nasekaných mandlí. Zapracujeme a necháme pod utěrkou vykynout.
- Po vykynutí rozdělíme těsto na tolik částí, z kolika copů chceme vánočku plést. Z každého dílu uděláme kuličku, znovu přikryjeme a necháme půl hodiny kynout. Poté vyválíme dlouhé hady a z nich upleteme vánočku. Necháme ještě jednou kynout.
- Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů a rozšleháme si vidličkou vajíčko. Vánočku připravenou k pečení jím potřeme a posypeme zbytkem mandlí. Pečeme asi hodinu.