K období Vánoc nepatří jen dobré jídlo, ale i pití. To by mělo být buď teplé, nebo obsahovat alkohol. A nebo obojí. Tak jako voňavý vánoční punč.
Punč, to jsou vlastně takové tekuté Vánoce. Nejenom že je tento nápoj pro dané období typický, zároveň osahuje snad všechny chutě s vánočními svátky spojené – rozinky, rum, skořici nebo hřebíček.
Neomezujte se s punčem jen na období vánočních svátků. Skvěle vás zahřeje po celou zimu, je to taky ideální volba pro promrzlé návštěvy.
Postup přípravy
- Rozinky si namočíme v rumu či griotce a necháme je tam alespoň dvě hodiny, klidně ale přes noc i pár dní. Citron si nakrájíme na měsíčky.
- Červené víno (lze použít i bílé, ale nápoj pak nemá tak hezkou barvu), pomerančový džus, nakrájený citron, extrakt a koření dáme do hrnce a přivedeme k varu. Ochutnáme a dle chuti dosladíme, případně přidáme větší množství koření. Tip: V začátcích to s kořením nepřeháníme, stačí dát skořici, 1 badyán a 2 hřebíčky. Přidávat můžeme vždycky.
- Do skleniček si rozdělíme rozinky s rumem a zalijeme horkým punčem.