Velikonočního beránka jako tradiční pochoutku nejvýznamnějších jarních svátků zvládne upéct i úplný začátečník. Proč ho kupovat, když domácí je o moc lepší a recept tak jednoduchý?
Na velikonočního beránka budete potřebovat: 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 5 žloutků, lžičku citronové šťávy, vanilkový cukr, 300 g hrubé mouky a jeden bílek.
V menší misce smícháme cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr a asi 30 minut třeme do pěny, nakonec do směsy přidáme citronovou šťávu. Pak do větší mísy nasypeme mouku, přidáme připravenou směs a do tuhého sněhu ušlehané bílky. Vše zlehka promícháme.
Tip: Beránka můžete vylepšit, když do těsta přidáte rozinky, kandované ovoce nebo třeba kousky čokolády.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme těsto a ve vyhřáté troubě pečeme asi na 180 °C do růžova, přibližně 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a podle zvyklosti ozdobíme buď čokoládovou polevou, cukrem nebo krémem.
Velikonoční beránek vznil jako symbol skopového masa, kterého bylo na velikonočním stole tradičně hodně. V Bibli se o pečeni z beránka píše jako o obřadním pokrmu souvisejícím s odchodem Židů z Egypta, sladký beránek je proto spojený s Velikonoci i skrze křesťanské učení.