Existuje řada receptů na velikonočního beránka. Těsto může být třené, piškotové, šlehačkové nebo i mramorové, stejně jako u bábovky. My jsme vsadili na variantu odzkoušenou našimi babičkami.
Postup přípravy
- Vejce a žloutky ušlehejte ve větší míse s cukrem, citrónovou šťávou, kůrou a postupně přisypte mouku.
- V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh, lehce přimíchejte do těsta.
- Formu na beránka o objemu 2 l vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Těsto vlijte do ¾ formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 35 minut nebo dozlatova. Že je beránek upečený, poznáte tak, když do něho píchnete špejlí. Pokud těsto na špejli neulpí, je hotový.
- Formu vyndejte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a čekejte, dokud zcela nevychladne. Pak beránka opatrně vyklopte a libovolně dozdobte. Můžete jej například posypat moučkovým cukrem, dát mu kolem krku mašli, polít ho čokoládou, to záleží zcela na vás.