Menu
WomanOnly

Recept na větrník na plech. Upečte oblíbený zákusek pro celou rodinu

V oblasti sladkého pečení se pořád objevují nové recepty a druhy laskomin, ovšem klasickým zákuskům jsou Češi věrni stále. Připravte oblíbený větrník v podobě, ve které vám ušetří čas a navíc nasytí všechny hladové krky.

Kdyby se dělala anketa o nejoblíbenější zákusek, větrník by rozhodně figuroval mezi favority na vítěze. Jeho základem je křehké odpalované těsto, které doprovází jemný šlehačkový krém s karamelem. Výsledkem je slast pro vaše chuťové pohárky.

Doma si můžete klasické větrníky připravit taky, ale když zvolíte variantu na plech, budete moct přeskočit fázi vytváření jednotlivých větrníků a pak jejich postupného plnění. Recept je sice náročnější na suroviny a zabere vám víc času než běžný koláč, v tomhle případě to ale rozhodně stojí za to.

Na korpus:

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 750 ml vody
  • 8 vajec
  • 1 lžička soli

Na karamelový krém:

  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 2 karamelové pudinky
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na smetanový krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1 vanilkový cukr

Na polevu:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru

Větrníky na plech postup:

1. Hrnec s osolenou vodou přivedeme k varu a necháme v něm rozpustit máslo. Pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném plameni, dokud se těsto nelepí ani na okraje hrnce ani na vařečku. Bude to trvat zhruba deset minut.

2. Hmotu necháme vychladnout a poté do ní po jednom důkladně zašleháme vajíčka. Těsto rozdělíme na dvě části, každou rozetřeme na plech a pečeme asi tři čtvrtě hodiny v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Korpusy necháme vychladnout.

3. Oba pudinky si uvaříme v mléce a poté necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s cukrem, a když je pudink zchladlý, postupně ho k vyšlehané směsi přidáváme.

Recept, jak se dělá karamel krok po kroku

4. Druhý krém si připravíme prostým vyšleháním smetany. Použití ztužovače je volitelné. Pokud vám jeho chuť vadí, obejdete se bez něj.

Tip: Pokud chcete, aby byl recept rychlejší a o něco levnější, můžete smetanový krém připravit jen z jedné smetany nebo ho úplně vynechat.

5. Nyní se pustíme do skládání. Jeden upečený plát potřeme nejprve karamelovým krémem a poté i smetanovým krémem. Přiklopíme druhým korpusem.

6. Na závěr připravíme polevu. Cukr vysypeme do hrnce a za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Poté přilijeme ohřátou smetanu a mícháme, dokud poleva nedosáhne ideální konzistence.

7. Ještě teplou polevou polijeme vrchní plát. Moučník dáme chladit alespoň na pár hodin do ledničky.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Recept na větrník na plech. Upečte oblíbený zákusek pro celou rodinu