Salko seženete v každém supermarketu, ale proč nezkusit vyrobit to domácí? Potřebovat budete jen běžné suroviny, takže ho můžete připravit kdykoliv. Navíc ho lze vyzkoušet i s nějakou příchutí.
Slazené kondenzované mléko má řadu využití. Skvěle se hodí do různých krémů na dorty či cupcakes. Můžete ho také přidat do těsta na cheesecake či tvarohový koláč – osladí vám ho a zároveň mu dodá zvláštní chuť. Ideální je také na přípravu vaječného likéru.
Salko si můžete připravit i karamelové. Stačí dát do hrnce nejprve cukr s máslem a mléko (raději teplé) přilít až ve chvíli, kdy vám cukr zkaramelizuje. Případně lze karamelovou verzi udělat z už hotového salka, a to tak, že dáte salko do zavařovací sklenice, kterou umístíte do hrnce s horkou vodou, v němž ji kompletně ponořenou vaříte dvě hodiny. Zkusit můžete také kakaové či skořicové salko.
Recept na nejlepší vaječný koňak. Nejen vánoční klasika
Na 1 sklenici salka:
- 600 ml plnotučného mléka
- 200 g cukru
- 40 g másla
Domácí salko postup:
1. Všechny ingredience dáme do hrnce. Rychle přivedeme k varu.
Tip: Přidat můžeme i trochu vanilky nebo vanilkového extraktu, salko nám to příjemně ovoní.
2. Jakmile se směs začne vařit, snížíme plamen a za stálého míchání vaříme alespoň 20 minut, klidně ale až tři čtvrtě hodiny. Čas se líší od toho, jak hustou chceme výslednou směs mít.
3. Hotové salko necháme zchladnout. Poté ho rovnou použijeme nebo ho můžeme uchovat ve skleničce v lednici.