Letní měsíce jsou obdobím, kdy se dělají nejrůznější pochoutky z mnoha druhů ovoce, které právě dozrává. Jednou z nejčastěji připravovaných lahůdek z ovoce je marmeláda či džem. Velké oblibě se těší hlavně ty sladké džemy, ale v poslední době jsou čím dál tím víc populární marmelády s nakyslou chutí. Vyzkoušejte udělat výborný rybízový džem i vy!
Rybízová marmeláda specifické chuti
Jelikož ne všichni mají rádi slaďoučké marmelády z jahod či třešní, máme pro vás jiný, méně sladký džem. Rybíz má totiž od přírody jemně nakyslou chuť, a tak i džem z něj má svou specifickou mírně kyselou chuť. Tak neotálejte a udělejte si svůj první vlastní džem z rybízu!
2 recepty na rybízovou štávu. Klasika nebo za studena
Recept: Rybízová marmeláda
Ingredience:
- rybízová šťáva (červený, či černý rybíz)
- cukr
Postup:
Nejprve vezmeme rybíz a umeleme ho v odšťavňovacím strojku. Poté necháme tři sběračky takto zpracované rybízové šťávy do hrnce a necháme jí vařit asi 10 minut. Dále přidáme tři sběračky cukru a vaříme dalších 8 minut. Nakonec vzniklý rosol přelijeme do sklenic a necháme je vychladnout pod ručníkem dnem nahoru.