Saláty jsou skvělé v jakémkoliv ročním období. V teplých měsících jsou díky surovinám dostupnější, v chladnějších o to potřebnější. Pojďme si proto jeden rychlý hned vyzkoušet.
Saláty jsou takový malý zázrak. Do karet jim mimo jiné hraje to, že se obejdete bez receptů a prostě je připravíte ze zeleniny, kterou doma zrovna najdete. Tu můžete doplnit olejem, zálivkou, jogurtem s bylinkami nebo sýrem. Pokud si chcete salát dopřát k obědu, přidejte k němu kuřecí maso nebo uvařená vajíčka, ať vás pořádně zasytí.
Ale samozřejmě i na saláty existují recepty. My dneska vyzkoušíme zelný salát s mrkví, který je extra snadný. Navíc vás právě díky syrovému hlávkovému zelí nasytí vitaminem C, kterého je v něm spousta. Doporučujeme obzvlášť přes zimu.
Postup přípravy
- Zelí očistíme, nakrájíme na velmi jemné nudličky a dáme do misky. Mrkev nastrouháme nahrubo a přidáme k zelí. Osolíme špetkou soli.
- Zeleninu poté důkladně promačkáme rukama, jako bychom zpracovávali těsto. Díky tomu nám zelí změkne a také pustí šťávu.
- Salát dle chuti dochutíme pepřem, citronovou šťávou nebo zakápneme olejem. Dáme chladit do lednice, kde ho také můžeme nechat uležet – druhý den bude ještě lepší. Tip: Pro pikantnější variantu můžeme do salátu přidat trochu strouhaného křenu.