Základem poctivé koprové omáčky je máslová jíška, hovězí vývar, plnotučná smetana a čerstvý kopr. Výhodou je, že ačkoliv se jedná o omáčku, příprava je nenáročná a nezabere příliš mnoho času. Vyzkoušejte náš recept a uvařte si koprovku s dokonale jemnou a přitom plnou chutí.
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Zalijeme studeným hovězím vývarem a dobře promícháme. Přidáme bobkový list, nové koření, pepř, sůl a necháme 30 minut vařit.
- Do provařeného základu nalijeme obě smetany a vaříme ještě asi 2 minuty. Nakonec přidáme hrst propláchnutého a najemno nasekaného kopru a dále již nevaříme.
- Na závěr omáčku dochutíme cukrem a octem a přidáme oříšek másla na zjemnění.
- Koprovou omáčku podáváme s brambory a vajíčkem natvrdo nebo s hovězím masem a houskovým knedlíkem.