Bábovka patří mezi tradiční moučníky, které se pečou snad v každé domácnosti. Zkuste ji příště trochu jinak – s banánem, který jí dodá na vláčnosti. Jednou z jejích výhod je, že díky banánu zůstává čerstvá i několik dní. Banánová bábovka je sama o sobě chuťově zajímavá, nicméně pokud ji budete chtít něčím vylepšit, můžete se inspirovat tipy na konci článku.
Hrníčkových receptů není nikdy dost. Jsou jednoduché, srozumitelné a díky tomu, že se jednotlivé ingredience nemusí odvažovat, je moučník rychle hotový. Vyzkoušejte hrníčkovou banánovou bábovku, až vás nečekaně přepadne chuť na něco sladkého – připravuje se z pár základních ingrediencí a je za 30 minut upečená.
Postup přípravy
- Asi půl hodiny před tím, než se pustíme do přípravy těsta, si vyndáme všechny suroviny z lednice, aby nebyly příliš studené. Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Banány rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Z bílků si připravíme tuhý sníh.
- Smícháme banány, žloutky, mouku, cukry, mléko, olej, prášek do pečiva a špetku soli. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (můžeme použít například kokos, drcené piškoty nebo mleté oříšky) a pečeme zhruba 30 minut.
Recept na bábovku s jablky. Upečte vynikající šťavnatý moučník
Čím banánovou bábovku vylepšit?
Základní recept na hrníčkovou banánovou bábovku je pochopitelně možné ozvláštnit přidáním různých ingrediencí, například rozinek, brusinek, vlašských ořechů či kousků hořké čokolády. Pokud chceme mramorovou banánovou bábovku, jednoduše do poloviny těsta přidáme dvě lžíce kakaa a poté do formy vlijeme střídavě světlé a tmavé těsto. Ještě vláčnější konzistence zase dosáhneme tím, že do těsta přidáme půlku nastrouhaného jablka.