Chcete letos upéct výborný mazanec? Na typickou velikonoční pochoutku existuje mnoho různých receptů. Přinášíme vám několik tipů na ten nejchutnější mazanec.
Velikonoční mazanec jen pro vyvolené
Mazanec i vánočka se připravují ze stejného sladkého kynutého těsta. Velikonoční mazanec dříve patřil mezi slavnostní jídla, která se připravovala na bílou sobotu jako závěr velkého půstu. Mazanec byl bezpochyby klenotem, který si rozhodně nemohl dovolit každý.
Nejstarší recept na máslový mazanec pochází z 15. století. Do těsta se tehdy ještě nepřidával cukr, protože nebyl tak známý a navíc byl příliš drahý. Součástí mazance byla ale smetana, bílá mouka, vejce, kvasnice a voňavé koření, především šafrán a hřebíček. Bohatší rodiny používali do mazance sladký tvaroh a místo jednoho většího mazance pekli několik menších mazanců, aby se dostalo na každého.
Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?
Odkud se vzal název mazanec?
Původ slova „mazanec“ není přesně známý. První možností je odvození od slova „pomazaný“, protože s mazancem stejně jako s jidáši nebo beránkem chodívaly hospodyňky do kostela pro svaté pomazání. Nejprve se tomuto pečivu říkalo svěceník, později pomazanec a nakonec zkráceně mazanec.
Podle jazykovědců bylo slovo „mazati“ odvozeno od německého „machen“ (dělat), řeckého „másso“ (hníst, zadělávat na těsto) a anglického „make“ (dělat). Označení mazanec proto nemusí odkazovat k pomazání, ale k uhnětení.
3 tipy pro ten nejlepší mazanec
- Chcete, aby se vám dílo povedlo? Mazanec potřebuje stejně jako vánočka recept, který bude osvědčený. Pečlivě recept nastudujete a pořiďte si všechny potřebné suroviny.
- Pokud chcete upéct křehký a zároveň nadýchaný mazanec, dbejte na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Pro větší jistotu si nachystejte suroviny několik hodin dopředu.
- Ještě před pečením mazanec nařízněte do kříže symbolizujícího Kristovo utrpení. Kromě symboliky má kříž i další význam. Při pečení díky němu může z bochánku unikat horký vzduch, takže se mazanec nerozjede a udrží pěkný tvar.
Recept na velikonoční mazanec
Postup přípravy
- Do teplého mléka rozdrobte kostku droždí, přidejte trochu cukru, trochu mouky a nechte vykynout kvásek.
- V míse smíchejte mouku, špetku soli, žloutky a rozpuštěný tuk. Přidejte kvásek, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky předem namočené v rumu nebo vodě a vypracujte těsto.
- Těsto nechte alespoň hodinou kynout.
- Z těsta vypracujte bochánek a nechte jej ještě dále kynout.
- Mazanec potřete vejcem a posypte mandlemi.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Poté teplotu snižte a dopečte dozlatova.
Mazanec recept hrníčkový
Suroviny:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- ¾ hrnku mléka
- 125 g másla
- 1 kostka droždí
- 1 žloutek
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst loupaných mandlí
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- vejce na potření
Postup:
- Do teplého mléka přidejte cukr s droždím a nechte vzejít.
- Přidejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli.
- Vypracujte těsto a uložte ho na teplém místě pod utěrkou.
- Po vykynutí těsto opět vypracujte, přidejte rozinky a část mandlí. Vytvořte bochánek a nechte opět kynout.
- Poté mazanec potřete rozšlehaným vejcem a posypte ho plátky mandlí. Nožem nařízněte veprostřed křížek a ve vyhřáté troubě upečte dozlatova.
Mazanec recept domácí pekárna
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 4 – 5 lžic cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 275 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička soli
- rozinky
Postup:
- Do pekárny nalijte nejprve tekuté ingredience. Poté přisypte sypké suroviny a úplně nakonec vysypte droždí.
- Mazanec pečte v domácí pekárně na základní program s nastavením propečení světlé kůrky.
- Jakmile uslyšíte zvukový signál, přidejte k mazanci rozinky.
Barvení vajíček přírodní cestou aneb Velikonoce bez chemie
Recept na mazanec tvarohový
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g netučného tvarohu
- 2 vejce
- 160 g rostlinného tuku
- 1 citron
- 60 g rozinek
- 60 g kandovaného ovoce
Postup:
- 150 g rostlinného tuku utřete s 200 g moučkového cukru.
- Přidejte vejce, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr, tvaroh, prášek do pečiva, kandované ovoce a rozinky předem namočené v rumu.
- Důkladně promíchejte a vytvořte bochánek.
- Pečte na vymazaném plechu nejprve 20 minut při 160 °C a poté dalších 30 minut na 180 °C.
- Ještě horký mazanec potřete zbylým tukem a pocukrujte zbylým moučkovým cukrem.
- Po vychladnutí mazanec zabalte do potravinářské fólie a nechte dva dny uležet.