Těstoviny patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Pokud si je ale děláte střídavě s kečupem a sýrovou omáčkou, časem vás jistě omrzí. Vyzkoušejte naše recepty na rychlé a skvělé omáčky na těstoviny, po kterých se budete ještě dlouho olizovat.
Italská kuchyně se vyznačuje svou lehkostí, jednoduchostí a výbornou chutí. I v našich receptech jsou základem kvalitní suroviny.
Česneková omáčka s rajčaty na těstoviny
Rajčata, bazalka a těstoviny. To jsou tři typické ingredience pro italskou kuchyni. Vyzkoušejte velmi jednoduchý a rychlý recept na rajčatovou omáčku.
Budeme potřebovat:
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek bazalky
- 1 lžíce sušených rajčat
- olivový olej
Česnek oloupeme a posekáme. Bazalku omyjeme, osušíme a otrháme lístky, které nasekáme. Sušená rajčata nakrájíme. Na rozehřátém oleji restujeme všechny ingredience dohromady asi 5 minut. Omáčku podáváme ke špagetám nebo k těstovinám, jaké máme rádi. Navrch můžeme ozdobit bazalkou.
Tip! Sušená rajčata jsou pro někoho příliš aromatická. Místo nich můžete použít pasírovanou rajčatovou šťávu.
Špenátová omáčka na těstoviny
Špenát si nemusíme představovat pouze jako řídkou neurčitou hmotu podávanou ke knedlíkům a masu. Čerstvý listový špenát je něco úplně jiného.
Budeme potřebovat:
- 100 g másla
- 400 g listového špenátu
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl
- bílý pepř
- 200 ml smetany
- 200 g tvrdého sýra
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném másle, přidáme prolisovaný česnek, špenát, smetanu a pár minut povaříme. Na závěr osolíme a opepříme a vmícháme do uvařených těstovin, nejlépe špaget. Posypeme sýrem.
Houbová omáčka na těstoviny s mletým masem
Zatím jsme v receptech postrádali maso, takže kdo bez masa nedá ani ránu, jistě nepohrdne sytou houbovou omáčkou s mletým masem.
Budeme potřebovat:
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 250 g žampionů
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- oregano
- 300 g mletého masa
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 125 ml masového vývaru (z kostky)
- 250 ml suchého červeného vína
- sůl
- pepř
- cukr
Oloupeme si cibuli, mrkev omyjeme a obojí nadrobno pokrájíme. Žampiony očistíme a rozpůlíme. Na pánvičce rozehřejeme olej s máslem a cibulku orestujeme dozlatova.
Poté přidáme mrkev, oregano, mleté maso a houby. Až se maso důkladně propeče, vmícháme protlak a zalijeme vývarem a vínem. Přidáme sůl, pepř a cukr a asi 10 minut dusíme. Podáváme k jakýmkoli těstovinám.