Tlačenka je ideální způsob, jak spotřebovat uvařená vajíčka z pomlázky. Stejně tak vám ale vajíčková tlačenka poslouží jako malé pohoštění pro koledníky.
Zelenina, vejce a bylinky
Základní suroviny pro výrobu vajíčkové tlačenky jsou všude stejné. Rozdíly panují v případě zeleniny a dochucovacích prostředků. Někomu chutná vajíčková tlačenka s masoxem, jiný si vystačí se solí a pepřem. Někteří lidé upřednostňují čerstvou zeleninu, jiní šetří práci sterilovanou zeleninovou směsí. Kromě vajec a zeleniny můžete do tlačenky přidat bylinky, které dodají chuť i vůni a pomohou dotvořit krásnou barevnou mozaiku.
Vajíčková tlačenka – recepty
Vajíčková tlačenka z poctivých surovin
Ingredience:
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 200 g vařené zeleniny pokrájené na malé kostičky (mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice)
- 70 g kapie a sterilovaných okurek pokrájených na malé kostičky
- 150 g majonézy
- 20 g práškové želatiny
- 200 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 20 g cukru
- 75 ml octa
- 10 kuliček hořčice
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- lžička soli
Vajíčková tlačenka postup:
- Uvařená vejce oloupejte a rozkrojte napůl. Žloutky vyndejte a pokrájejte na větší kousky. Bílky nakrájejte na malé kostičky.
- 150 ml vlažné vody či vývaru nalijte do mísy a poprašte želatinou. Nechte 10 nabobtnat.
- Mezitím uvařte nálev z octa, cukru a soli. Přiveďte k varu a nechte vařit pár minut. Poté přilijte vodu nebo vývar, všechno koření a nechte zvolna vařit dalších 5 minut.
- Horký nálev slijte a sceďte. Nalijte na želatinovou směs a míchejte metličkou, dokud se želatina celá nerozpustí. Pokud ve směsi zůstanou hrudky želatiny, můžete nálev lehce ohřát, ale rozhodně nevařit.
- Do želatinové směsi přidejte majonézu a rozmíchejte. Přidejte také nakrájenou zeleninu, bílky a žloutky. Vše nalijte do připravené formy na srnčí hřbet.
- Tlačenku uložte na pár hodin do lednice.
- Podávejte s čerstvými bylinkami a pečivem.
Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?
Vaječná tlačenka s majonézou
Ingredience:
- 5 vajec vařených natvrdo
- 1 balení malé majonézy
- 200 g šunkového salámu
- 1 sklenice sterilované zeleninové směsi
- 1,5 lžíce práškové želatiny
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Slijte nálev ze sterilované zeleniny a nechte v něm 2 hodiny bobtnat želatinu.
- Po 2 hodinách mírně zahřejte, aby se želatina rozpustila.
- Do želatinové směsi přidejte všechny ingredience pokrájené na kostičky, opatrně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Směs vlijte do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby a dejte ztuhnout do lednice.
- Krájejte na plátky a podávejte s pečivem.
Vajíčková tlačenka s Moravankou
Ingredience:
- 8 vajec
- 1 balení majonézy
- 200 g měkkého salámu
- 1 kostka masoxu
- 1 sklenice Moravanky
- 1 cibule
- 1 želatina na vaječnou tlačenku
- 1 – 2 lžíce hořčice
- 150 ml vody
- sůl
- mletý černý pepř
Vajíčková pomazánka na Velikonoce 5x jinak. Ochutnejte její různé varianty
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo a po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli i salám oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Zeleninu z Moravanky vyndejte a nakrájejte na menší kousky. Nálev odlijte a uložte stranou.
- Vejce smíchejte se zeleninou a salámem.
- Směs osolte, opepřete a dochuťte majonézou a hořčicí. Pořádně promíchejte.
- K nálevu z Moravanky přilijte 150 ml vody, přidejte masox a nechte přejít varem. Poté přidejte želatinu, vodu a promíchejte.
- Nálevem zalijte vaječnou hmotu, promíchejte a vše vlijte vámi vybrané nádoby. Poté dejte do lednice ztuhnout.
- Zatuhlou a vychlazenou tlačenku můžete servírovat podle své chuti, zdobit čerstvou zeleninu či bylinkami a servírovat s čerstvým pečivem.
Vajíčková tlačenka bez majonézy
Ingredience:
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 200 g šunkového salámu
- 1 sklenice nakládané zeleniny
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce práškové želatiny
- sůl
- pepř
Postup:
- Slijte nálev ze zeleniny a nechte v něm 2 hodiny bobtnat želatinu. Poté na mírném plamenu opatrně zahřívejte, aby se rozpustila.
- Do želatiny přidejte zeleninu, vejce i salám na kostičky. Ochuťte solí, petrželkou a pepřem.
- Vlijte do vámi vybrané nádoby a dejte vychladnout a ztuhnout do lednice.
- Podávejte s čerstvou zeleninou a pečivem.
Dobrou chuť!