Menu
WomanOnly

Recepty: Víte, co je fašírka a jaké může mít podoby?

Fašírkou se označuje směs mletého masa s vejcem, houskami nebo strouhankou, cibulí, česnekem a různým kořením. Fáš však není jen o mase, často se do ní přidává i zelenina.

Fašírka – původ slova

Výraz faš/fašírka slovensky, česky sekaná, označuje druh masového nebo bezmasého smaženého pokrmu. Pod označením domácí fašírka nebo fašírky se tedy skrývá sekaná, karbanátky i smažené masové či zeleninové kuličky. Dříve se fáš/fašírka říkalo pomletému a okořeněnému masu ze zabíjačky, které se dále zpracovávalo. Dnes se tak často označuje i samotné mleté maso, které si koupíte u řezníka nebo v supermarketu.

Jak vyrobit panko strouhanku na nejkřupavější řízky!

Vyprážaná fašírka – recept

Suroviny:

  • 600 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 hrsti strouhanky
  • olej
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
  2. Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso s pokrájenou cibulkou. Přidejte nasekanou petrželku, vejce, hořčici, sůl, pepř a pořádně promíchejte.
  3. Masovou směs ještě propracujete rukama, aby se veškeré chutě propojily.
  4. Z masa tvarujte ploché placky velké jako dlaň a obalujte je ve strouhance.
  5. Do nepřilnavé pánve nalijte olej a plotýnku zapněte na střední plamen.
  6. Karbanátky postupně osmažte a přebytečný tuk nasajte do papírového ubrousku.
  7. Podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší, kyselou okurkou a čerstvou zeleninou.

Kapustová fašírka pečená

Suroviny:

  • 500 g kapusty
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • strouhanka
  • mleté lněné semínko

Postup:

  1. Kapustu očistěte, odkrojte spodek a jednotlivé listy opláchněte. Následně je spařte vroucí vodou a ze spařených listů vykrájejte tvrdé středové žebro. Zbytek kapusty nakrájejte na malé kousky.
  2. Do mletého vepřového masa přidejte sůl, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek a trochu vody.
  3. Cibulku oloupejte, nakrájejte na drobno a orestujte na troše sádla do zlatova. Poté přidejte k masové směsi.
  4. Do masa přidejte i kapustu, vejce a vše pořádně zamíchejte.
  5. Zapékací mísu vymažte sádlem a vysypte strouhankou a lněným semínkem. Navrstvěte na ni masovou směs a pečte při teplotě 160 stupňů Celsia asi 30 minut.
  6. Po půl hodině zvyšte výkon na 190 stupňů a fašírku dopečte.

8 receptů na škvarkovou pomazánku jako od babičky

Fašírka z králíka

Suroviny:

  • 400 g králičího masa
  • 200 g vepřového masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • trochu mléka
  • čerstvá petrželová nať
  • sůl
  • kmín
  • mletý černý pepř
  • mletá sladká paprika

Postup:

  1. Králičí a vepřové maso pomelte v mlýnku na maso.
  2. Přidejte veškeré koření, sůl, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, vejce a rohlík, který jste předtím namočili do mléka.
  3. Směs důkladně promíchejte a tvarujte z ní malé karbanátky.
  4. Karbanátky obalte ve strouhance a smažte na oleji.
  5. Podávejte s vařeným bramborem.

Ohodnoťte tento recept:
2,7
Právě čtete

Recepty: Víte, co je fašírka a jaké může mít podoby?