Japonské řízky se výrazně liší od těch, na které jsme zvyklí. Mají nasládlou chuť a díky dlouhému marinování jsou extrémně křupavé. Máte na ně chuť? Poradíme vám, jak si je připravit doma.
Marinování je klíčem k úspěchu
Kousky kuřecího masa se musí nejprve namarinovat v sójové omáčce a saké. Nejlépe uděláte, pokud je necháte marinovat přes noc, aby se do masa mohly nasáknout všechny chutě a vůně. Kombinace saké a sójové omáčky dodá řízkům příjemnou nasládlou chuť.
Obalování a smažení
Do misky rozklepněte vejce s moukou a vymíchejte hladké těsto. Do těstíčka přidejte i řízky a ty nakonec obalte v bramborovém škrobu. Přebytečný škrob oklepejte a maso smažte při nízké teplotě kolem 10 minut. Řízky vyndejte, položte je na talíř vyložený ubrouskem a nechte je půl hodiny odpočívat. Poté řízky znovu osmahněte, tentokrát při vysoké teplotě zhruba 2 minuty. Dvojité smažení dodá řízkům extra křupavost.
Japonská kuchyně není jen sushi. Znáte ji?
Dochucování
Osmažené řízečky můžete ještě obalit ve směsi koření, které masu dodá specifickou chuť. V kořenící směsi je většinou zahrnutá mletá sladká paprika, sůl, kmín, koriandr, skořice, kajenský pepř, česnek a sušená petrželka.
Jak vyrobit panko strouhanku na nejkřupavější řízky!
Jak velké dělat řízky?
Velikost řízků záleží na vašich preferencích a nemá vliv na výslednou chuť. Japonci servírují smažené kuře zejména o Vánocích a dávají přednost větším řízkům. Američanům jsou zase bližší menší kousky obaleného masa, které se podobají kuřecím nugetám. Výhodou menších řízků je fakt, že se mnohem snadněji namáčejí do různých dipů.