K přípravě pravého tiramisu se používá mascarpone, které se prošlehá se žloutky a nakonec promíchá se sněhem z bílků. Výhodou tiramisu z pomazánkového másla je, že žádné vejce neobsahuje, tudíž je v porovnání s originální verzí jednodušší a rychlejší. Varianta s pomazánkovým máslem je chuťově odlišná, nicméně i tak představuje vynikající a velmi oblíbený dezert.
Tiramisu z pomazánkového másla je hned hotové a zvládne ho i začátečník. Postup je o poznání jednodušší než u klasického tiramisu. Tiramisu z pomazánkového másla navíc připravíte z dostupnějších ingrediencí.
Na rozdíl od originální verze se varianta s pomazánkovým máslem obvykle nepřipravuje s použitím pravého espressa a dezertního vína Marsala. Většinou se tyto dvě ingredience nahrazují silným „turkem“ a rumem, což jsme udělali i v našem receptu.
Postup přípravy
- Nejprve si uvaříme hodně silnou kávu. Nalijeme ji do misky a smícháme s rumem.
- Následně připravíme krém. Smetany ke šlehání vyšleháme do tuha. Zašleháme cukr a nakonec také pomazánková másla.
- Formu vyložíme pečicím papírem. Na dno dáme vrstvu piškotů namočených ve směsi kávy a rumu. Potřeme ji částí krému, zasypeme kakaem (ideálně s pomocí malého sítka), navrch dáme zase vrstvu piškotů a takto pokračujeme, dokud nevyužijeme všechny suroviny. Poslední vrstvu bude představovat kakao.
- Dáme uležet do ledničky na alespoň 6 hodin.