Zeleninový salát, v němž prim hraje právě patizon, může představovat například lehký oběd v parný letní den. Patizon stačí ugrilovat v troubě či na grilovací pánvi, ostatní ingredience nakrájet, promíchat a je hotovo.
Postup přípravy
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme grilovat na grilovací pánev nebo do předehřáté trouby na 200 °C. Grilujeme, dokud nezačne hnědnout.
- Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, aby získaly lahodnější a plnější chuť.
- Cherry rajčata a okurku nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, balsamico a špetku soli a pepře.
- Grilovaný patizon necháme vystydnout a dáme ho do mísy k nakrájené zelenině. Přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu, opražené vlašské ořechy, čerstvou bazalku a v případě potřeby dochutíme olivovým olejem, balsamicem, solí a pepřem.
- Hotový salát necháme chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby se propojily všechny chutě.