Pokud chcete, aby vaše škvarková pomazánka byla opravdovým majstrštykem, zkuste se inspirovat tím, jak ji připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Postup přípravy
- Smíchejte v míse rozmarýn, utřený česnek, hřebíček, sůl a pepř.
- Maso vložte do velké nádoby s víkem, zasypte směsí a rukama upěchujte.
- Nádobu zavřete a nechte maso odležet v lednici na 24 hodin.
- Následující den předehřejte troubu na 150°C. Přesuňte maso do hrnce, přidejte bobkový list a zalijte 250 ml vroucí vody.
- Hrnec pevně utěsněte alobalem, přiklopte pokličkou a nechte v troubě při nízké teplotě dusit cca 3 hodiny, nebo dokud není maso měkké a nezačne téměř odpadávat od kosti.
- Maso se během dušení nesmí vysušit, proto jej pravidelně kontrolujte a v případě potřeby podlévejte vodou. Vytáhněte hrnec z trouby, sesbírejte tuk plovoucí na povrchu a odložte stranou. Nakonec vyklopte maso i se šťávou do mísy přes sítko.
- Maso nechte vychladnout. Pokud ve šťávě zůstalo moc tuku, seberte ho lžící a přidejte k odloženému tuku.
- Šťávu odlijte stranou. Jakmile maso zcela vychladne, odřízněte z něj kůži i kosti a vyhoďte je.
- Položte maso na prkénko a natrhejte ho pomocí dvou vidliček.
- Natrhané maso napěchujte do sterilizované sklenice a přelijte odloženou šťávou.
- Sklenici uzavřete a skladujte v lednici, kde vydrží asi 1 měsíc. Po otevření spotřebujte do 2 dnů.