Když si vybavíte některý z klasických amerických filmů, všimnete si, že vždy snídají domácí lívance s javorovým sirupem. A vědí proč to dělají. Lívance jsou totiž ta nejlepší sladká snídaně, kterou si můžete dát. Proto dopřejte i vy své rodině pravou americkou snídani a naučte se s námi udělat vynikající lívance!
Jak vlastně pravé lívance vypadají?
Lívance jsou vlastně moučníky, které se dělají z kynutého těsta. Těsto se všeobecně dělá z mouky, mléka, jogurtu, prášku do pečiva, vajec, případně i jiných přísad. Z těsta se poté dělají tenké placičky, které se po usmažení podávají s javorovým sirupem, šlehačkou, marmeládou, nebo s teplým ovocem. Díky rozmanitosti jsou lívance vhodnou pochoutkou pro každého člena rodiny.
Proč jsou lívance tak oblíbené
Lívance se těší velké oblibě a to nejen protože jsou zkrátka neodolatelně dobré, ale také proto, že jsou velmi snadné na přípravu. Ingredience se vždy jen smíchají a nechají nakynout. Po několika minutách můžeme těsto smažit a za pár minut máme první lívance na talíři. Proto je to vhodná snídaně, kterou budete mít udělanou raz dva.
Čím lívance dochutit
Klasiku, tedy lívance s cukrem a se skořicí zvládne udělat i malé dítě. Pokud ale chcete své lívance udělat trochu netradiční, můžete je nazdobit tak, že budou vypadat jako z několika hvězdičkové restaurace. Přitom budou lívance stále velmi jednoduché.
Dochuťte své lívance například smetanou a jahodami, nebo borůvkami. Velmi dobré jsou také lívance, na které dáte přesnídávku, nebo marmeládu. Po lívancích s teplým ovocem a šlehačkou se na stole jen zapráší a novou várku můžete udělat třeba s typickým americkým javorovým sirupem.
Recept na pravé americké lívance
Ingredience:
- 150 g hladká mouka
- 2 lžíce cukr
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 1 ks vejce
- 200 ml mléko
- 3 lžíce olej
- 1 špetka soli
- máslo
Postup:
Všechny suché suroviny dobře smícháme, v jiné nádobě rozmícháme vejce, mléko a olej. Směs s mlékem přidáme k suchým surovinám, ručním mixérem zpracujeme v hladké těsto, několik minut necháme nabobtnat.
Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo margarínu, vložíme po čtvrtce těsta a necháme při nízké teplotě opatrně péct (rychle ztmavnou). Otočíme, jakmile není vrchní strana už tekutá, a druhou stranu pečeme také dozlatova.