Steak z tuňáka je jednoduché, rychlé a výživné jídlo, pro které platí, že méně je více. Podívejte se, jakými způsoby lze steak z tuňáka připravit a co dodržet, aby byl krásně šťavnatý.
Steak z tuňáka lze připravit v troubě, na grilu i na pánvi. Ať už zvolíte jakoukoliv ze zmíněných možností, myslete na to, že základem úspěchu je v tomto případě krátká tepelná úprava. Maso musí uvnitř zůstat růžové, jinak bude vysušené.
Doba tepelné úpravy bude záviset na výšce steaku. Doporučujeme použít spíše vyšší steaky (kolem 2 až 3 cm). Pokud máte mražené maso, nechte ho před přípravou zcela rozmrznout v lednici.
Jako příloha se hodí například vařené nové brambory, různá pyré nebo zeleninové saláty. Steak z tuňáka můžete podávat přelitý omáčkou, výborný však bude i bez ní.
Jak dlouho trvá příprava (steak 2,5 cm):
- steak z tuňáka na pánvi – 3 minuty z každé strany
- steak z tuňáka na grilu/grilovací pánvi – 3 minuty z každé strany
- steak z tuňáka v troubě – 15 minut na 200 °C
V našem receptu si steak z tuňáka připravíme na pánvi. Je však na zcela na vás, který způsob zvolíte. Pokud dodržíte pravidlo krátké tepelné úpravy, je vynikající výsledek předem zaručen.
Postup přípravy
Steaky z tuňáka z obou stran potřeme olivovým olejem, poté je osolíme a opepříme.
- Rozpálíme pánev, nalijeme na ni ještě asi lžíci olivového oleje a steaky z tuňáka opékáme 3 minuty z každé strany.
- V mezičase si připravíme přeliv. Máslo rozehřejeme v kastrůlku a počkáme, až se rozvoní (cca 3 minuty). Poté ho přelijeme do misky, vmícháme citronovou šťávu, najemno nasekanou petrželku a špetku soli.
- Steak z tuňáka podáváme přelitý máslovo-citronovou omáčkou.