K nejoblíbenějším rybám u nás v posledních letech patří sumeček africký, pangasius a losos. Sumeček africký však vede na plné čáře. A není se čemu divit. Jeho maso je šťavnaté, má plnou chuť a hodí se k různým kuchyňským úpravám.
Z Afriky až do České republiky
Sumeček africký může ve volné přírodě dorůst až do 120 cm a 40 kg. Uměle chovaní sumečci se ale váhově pohybují kolem 2 – 3 kilogramů. Jejich domovinou jsou sladké vody Afriky, Sýrie, jihovýchodní Asie a Madagaskaru. Běžně se objevují i v Turecku, Izraeli a v USA. Protože sumeček není náročný na obsah kyslíku ve vodě a snadno se množí, chová se uměle také v Maďarsku, Rusku a dokonce i u nás v České republice.
Rybí tuk a jeho účinky. Proč je nezbytný pro děti i dospělé?
Vhodný k pečení, smažení i grilování
Sumeček africký má chutné šťavnaté maso s vyšším podílem bílkovin a optimálním obsahem tuku. Můžete ho smažit, pošírovat, grilovat i dusit. Skvěle chutná i pečený sumeček africký v troubě na zelenině a bylinkách. Velkou výhodou je, že tato ryba nemá typické rybí aroma, šupiny ani příliš kostí. Je proto vhodná i pro malé děti a lidi, kteří se při jídle neradi zaobírají kostmi. A kde je sumeček africký na prodej? Seženete ho v supermarketech, hypermarketech, velkoobchodech i speciálních rybárnách. Díky vysoké oblibě jsou sumečci snadno k dostání po celé ČR.
Sumeček africký na másle
Postup přípravy
- Filety osolte, okořeňte pepřem a posypte kmínem.
- Na pánvi rozehřejte máslo a rybu na něm pozvolna opékejte. Pokud chcete mít pokrm zdravější, zvolte místo klasického másla přepuštěné máslo ghí.
- Sumečka servírujte s bramborovou kaší.
Jak správně připravit lososa. Povolte uzdu své fantazii
Pečený pstruh v troubě na másle a tymiánu
Sumeček africký – recept v troubě
Suroviny:
- 150 g filetů ze sumečka afrického
- 5 stroužků česneku
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Na plech vyložený pečícím papírem položte filety ze sumečka, osolte je a vetřete do nich prolisovaný stroužek česneku smíchaný s rozmarýnem a olivovým olejem.
- Vložte do trouby a pečte asi 25 minut.
- Filety podávejte se pečeným bramborem a čerstvou zeleninou.
Sumeček africký v bylinkové krustě
Suroviny:
- 3 filety sumečka afrického
- 1 vejce
- sůl
- hladká mouka
- strouhanka
- čerstvé bylinky (např. pažitka, petržel, koriandr)
- rostlinný olej
- Postup:
- Filety osušte, osolte a dejte na chvíli odpočívat do lednice.
- Mezitím smíchejte strouhanku s nasekanými bylinkami.
- Filety obalte nejprve v mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a filety na něm dozlatova osmažte.
- Hotové filety pokládejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.
- Podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátkem.