Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Sumeček africký na másle či v troubě. Recepty, jak připravit tuto výbornou rybu plnou bílkovin

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Doba přípravy: 20 min

K nejoblíbenějším rybám u nás v posledních letech patří sumeček africký, pangasius a losos. Sumeček africký však vede na plné čáře. A není se čemu divit. Jeho maso je šťavnaté, má plnou chuť a hodí se k různým kuchyňským úpravám.

Z Afriky až do České republiky

Sumeček africký může ve volné přírodě dorůst až do 120 cm a 40 kg. Uměle chovaní sumečci se ale váhově pohybují kolem 2 – 3 kilogramů. Jejich domovinou jsou sladké vody Afriky, Sýrie, jihovýchodní Asie a Madagaskaru. Běžně se objevují i v Turecku, Izraeli a v USA. Protože sumeček není náročný na obsah kyslíku ve vodě a snadno se množí, chová se uměle také v Maďarsku, Rusku a dokonce i u nás v České republice.

Rybí tuk a jeho účinky. Proč je nezbytný pro děti i dospělé?

Vhodný k pečení, smažení i grilování

Sumeček africký má chutné šťavnaté maso s vyšším podílem bílkovin a optimálním obsahem tuku. Můžete ho smažit, pošírovat, grilovat i dusit. Skvěle chutná i pečený sumeček africký v troubě na zelenině a bylinkách. Velkou výhodou je, že tato ryba nemá typické rybí aroma, šupiny ani příliš kostí. Je proto vhodná i pro malé děti a lidi, kteří se při jídle neradi zaobírají kostmi. A kde je sumeček africký na prodej? Seženete ho v supermarketech, hypermarketech, velkoobchodech i speciálních rybárnách. Díky vysoké oblibě jsou sumečci snadno k dostání po celé ČR.

Sumeček africký na másle

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Filety osolte, okořeňte pepřem a posypte kmínem.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a rybu na něm pozvolna opékejte. Pokud chcete mít pokrm zdravější, zvolte místo klasického másla přepuštěné máslo ghí.
  3. Sumečka servírujte s bramborovou kaší.

Jak správně připravit lososa. Povolte uzdu své fantazii

Pečený pstruh v troubě na másle a tymiánu

Sumeček africký – recept v troubě

Suroviny:

  • 150 g filetů ze sumečka afrického
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem položte filety ze sumečka, osolte je a vetřete do nich prolisovaný stroužek česneku smíchaný s rozmarýnem a olivovým olejem.
  3. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut.
  4. Filety podávejte se pečeným bramborem a čerstvou zeleninou.

Sumeček africký v bylinkové krustě

Suroviny:

  • 3 filety sumečka afrického
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • čerstvé bylinky (např. pažitka, petržel, koriandr)
  • rostlinný olej
  • Postup:
  1. Filety osušte, osolte a dejte na chvíli odpočívat do lednice.
  2. Mezitím smíchejte strouhanku s nasekanými bylinkami.
  3. Filety obalte nejprve v mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a filety na něm dozlatova osmažte.
  5. Hotové filety pokládejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.
  6. Podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátkem.

Ohodnoťte tento recept:
4,1
Právě čtete

Sumeček africký na másle či v troubě. Recepty, jak připravit tuto výbornou rybu plnou bílkovin