Svatomartinská tradice vychází hned ze tří legend. První vypráví o tom, že husy rušily svatého Martina, který žil ve 4. století při kázání, a proto skončily na pekáči. Druhá legenda je zajímavější. Svatý Martin se prý před zvolením biskupem ze skromnosti schovával v husníku a husy ho svým kejháním prozradily. A máme tady ještě třetí legendu. Svatý Martin byl pohřben 11. listopadu, což je zrovna období, kdy se před zimou zabíjely husy a lidé si pochutnávali na výživné pečínce před počátkem adventního půstu, proto vzniklo spojení Martina s husami a začalo se udržovat jako tradice.
Postup přípravy
- Připravenou husu osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí. Položíme ji na pekáč prsy dolů, podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme v troubě při teplotě do 200 °C. Husu je potřeba občas podlít vypečenou šťávou a vodou.
- Po chvíli se husa obrátí a opéká se dozlatova z druhé strany bez poklice. Při opékání odebíráme také část sádla, aby se neseškvařilo.
- Po upečení husu z pekáče vyjmeme a naporcujeme ji. Sádlo odebereme a v pekáči necháme jen trochu pro přípravu šťávy.
- Sádlo zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme vodou.
- Do připravené šťávy vložíme zpátky naporcovanou husu a v mírně vyhřáté troubě ji ještě prohřejeme. Husu podáváme s knedlíkem a zelím a poléváme připravenou šťávou.