Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Svatomartinská husa s jablky a mandlemi

Taťána Kročková

Taťána Kročková

Doba přípravy: 4 hod 15 min

Svatomartinská pečená husa se podává zásadně na svátek svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. I porcování husy má svá pravidla, která vycházejí z tradice. Nejlepší sousta si nechával hospodář, křídla měli sluhové, aby lítali při práci, majordomus či výše postavený sluha měl nárok na stehno. Kůže z nohou husy se prý dávala do bot, aby se lidem nepotily nohy a aby se jim netvořila kuří oka.

Suroviny

6 porcí

Postup přípravy

  1. Oddělíme křídla a krk husy. Dovnitř husy vetřeme sůl a pepř a naplníme ji jablky s mandlemi. 
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
  3. Husu propíchneme v tučných místech vidličkou a otočíme stehny dolů. Krk a křídla s pokrájenou šalotkou a vodou přidáme k huse, podlijeme vodou a upečeme v pekáči na 200 °C. 
  4. Přikrytou husu pečeme 90 min, poté ji odkryjeme a otočíme. Během pečení ji podléváme. 
  5. Vypečenou šťávu rozředíme 100 ml vody, propasírujeme a převaříme. Husu podáváme s knedlíky, případně také s červeným zelím.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Svatomartinská husa s jablky a mandlemi