Svatomartinská pečená husa se podává zásadně na svátek svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. I porcování husy má svá pravidla, která vycházejí z tradice. Nejlepší sousta si nechával hospodář, křídla měli sluhové, aby lítali při práci, majordomus či výše postavený sluha měl nárok na stehno. Kůže z nohou husy se prý dávala do bot, aby se lidem nepotily nohy a aby se jim netvořila kuří oka.
Postup přípravy
- Oddělíme křídla a krk husy. Dovnitř husy vetřeme sůl a pepř a naplníme ji jablky s mandlemi.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Husu propíchneme v tučných místech vidličkou a otočíme stehny dolů. Krk a křídla s pokrájenou šalotkou a vodou přidáme k huse, podlijeme vodou a upečeme v pekáči na 200 °C.
- Přikrytou husu pečeme 90 min, poté ji odkryjeme a otočíme. Během pečení ji podléváme.
- Vypečenou šťávu rozředíme 100 ml vody, propasírujeme a převaříme. Husu podáváme s knedlíky, případně také s červeným zelím.