Recept na crumble přijde vhod hlavně tehdy, když chcete upéct něco sladkého, ale přitom nemáte moc času nazbyt. Příprava tohoto dezertu z ovoce a křupavé drobenky zabere jen pár minut, navíc nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské nadání. Vyzkoušejte crumble ze švestek a podávejte ho s domácím vanilkovým přelivem.
Crumble je tradiční dezert pocházející z Velké Británie. Oblibu si získal především pro svou jednoduchou přípravu a velkou variabilitu. Do crumble můžete přidat v podstatě jakékoliv sezónní ovoce, skvěle chutná zejména s jablky, hruškami, švestkami, jahodami či lesním ovocem. Pokud se vám nechce dělat vanilkový krém, můžete crumble podávat třeba se zmrzlinou nebo šlehačkou.
Postup přípravy
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Švestky nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem, skořicí a hladkou moukou. Nakonec vmícháme citronovou šťávu.
- Z uvedených ingrediencí připravíme drobenku.
- Do zapékací mísy dáme švestky a na ně rozprostřeme drobenku. Pečeme přibližně 35 minut dozlatova.
- Zatímco se crumble peče, si můžeme připravit vanilkový krém. Mléko dáme do kastrolu a zahříváme. Jakmile dosáhne bodu varu, hned odstavíme z plotýnky. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukry a oběma moukami. K této směsi postupně přiléváme mléko a pořádně promícháváme, aby se vše dobře spojilo a nevznikly hrudky. Dáme zpět do kastrolu a za stálého míchání zahříváme (cca 8 minut), dokud směs nezhoustne.
- Hotový švestkový crumble přelijeme vanilkovou omáčkou a podáváme.