Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Švestkový crumble s vanilkovým krémem. Vynikající, snadný a hned hotový

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 50 min

Recept na crumble přijde vhod hlavně tehdy, když chcete upéct něco sladkého, ale přitom nemáte moc času nazbyt. Příprava tohoto dezertu z ovoce a křupavé drobenky zabere jen pár minut, navíc nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské nadání. Vyzkoušejte crumble ze švestek a podávejte ho s domácím vanilkovým přelivem.

Crumble je tradiční dezert pocházející z Velké Británie. Oblibu si získal především pro svou jednoduchou přípravu a velkou variabilitu. Do crumble můžete přidat v podstatě jakékoliv sezónní ovoce, skvěle chutná zejména s jablky, hruškami, švestkami, jahodami či lesním ovocem. Pokud se vám nechce dělat vanilkový krém, můžete crumble podávat třeba se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Suroviny

6 porcí

Na náplň

Na drobenku

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Švestky nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem, skořicí a hladkou moukou. Nakonec vmícháme citronovou šťávu.
  3. Z uvedených ingrediencí připravíme drobenku.
  4. Do zapékací mísy dáme švestky a na ně rozprostřeme drobenku. Pečeme přibližně 35 minut dozlatova.
  5. Zatímco se crumble peče, si můžeme připravit vanilkový krém. Mléko dáme do kastrolu a zahříváme. Jakmile dosáhne bodu varu, hned odstavíme z plotýnky. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukry a oběma moukami. K této směsi postupně přiléváme mléko a pořádně promícháváme, aby se vše dobře spojilo a nevznikly hrudky. Dáme zpět do kastrolu a za stálého míchání zahříváme (cca 8 minut), dokud směs nezhoustne.
  6. Hotový švestkový crumble přelijeme vanilkovou omáčkou a podáváme.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Švestkový crumble s vanilkovým krémem. Vynikající, snadný a hned hotový