Koláč ze švestek patří mezi stálice české kuchyně. Každá rodina ho připravuje trochu jinak a oblíbený babiččin švestkový koláč přenáší z generace na generaci jako skutečný poklad. Máme pro vás 7 tipů na výborný koláč, po kterém se jen zapráší.
Kynutý švestkový koláč
Ingredience:
těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného plnotučného mléka
- 60 g cukru krupice
- 21 g čerstvého droždí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší vejce
- špetka soli
drobenka:
- 230 g hrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g cukru krupice
- špetka soli
náplň:
- 1 kg přepůlených a vypeckovaných švestek
- 2 lžíce cukru krupice
- skořice mletá
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte 10-15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- Ve velké míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s cukrem krupice, špetkou soli, vejcem a slunečnicovým olejem. Postupně přilévejte také drožďovou směs a vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Až se začne těsto při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli a pod mísou zakryjte potravinářskou fólií. Nechte takto kynout při pokojové teplotě asi 60-90 minut.
- Připravte si drobenku z hrubé mouky, cukru, špetky soli a másla. Hotovou drobenku uložte do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélník o rozměrech 30×40 cm. Poté jej přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
- Na těsto položte půlky švestek řeznou plochou nahoru. Posypte cukrem, mletou skořicí a nakonec i drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut dozlatova.
Recept na rybízový koláč s drobenkou, pochutnejte na osvěžujícím zákusku
Kynutý švestkový koláč s tvarohem
Ingredience:
těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažného mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- ½ kostky droždí
- 60 g másla
- špetka soli
náplň:
- 2 kelímky tvarohu
- 1 žloutek
- 5 lžic cukru krupice
- 1 kg švestek
drobenka:
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
- 200 g hrubé mouky
- 1-2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr a vidličkou rozmačkejte. Jakmile se droždí rozpustí a vznikne z něj kašička, přilijte k němu polovinu vlažného mléka a zaprašte trochou mouky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.
- Mezitím omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky.
- Připravte tvarohovou náplň smícháním tvarohu se žloutkem a cukrem. Měl by vzniknout hladký krém.
- Vykynutý kvásek promíchejte s prosátou moukou a zbylým mlékem v těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut. Po konečném vykynutí předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a tu poklaďte švestkami řezem nahoru.
- Z mouku, cukru, skořice a másla vytvořte drobenku a posypte jí švestkový koláč.
- Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut, než kraje koláče zezlátnou.
Obrácený švestkový koláč
Ingredience:
- švestky
- 125 ml mléka
- 330 g hladké mouky
- 200 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 250 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- kůra z 1 citrónu
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C. Do pekáčku o velikosti 20×20 cm dejte 4 lžíce másla a vložte do trouby, dokud se máslo nerozpustí.
- Pekáček vymazaný máslem posypte třtinovým cukrem a začněte pokládat pokrájené švestky do řad těsně vedle sebe, aby pokryly celé dno.
- Utřete zbývající máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte postupně vejce, mouku, prášek do pečiva, sůl a mléko.
- Hladké těsto stěrkou rozetřete rovnoměrně a opatrně na švestky tak, aby se švestky nikam neposunuly. Pečte zhruba 50 minut, dokud koláče není propečený.
- Nechte 10 minut vychladnout, vyklopte koláče z formy vzhůru nohama a nechte zcela vychladit.
Jablečno švestkový koláč
Ingredience:
těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 lžíce studené vody
náplň:
- švestky
- jablka
- citrónová šťáva
- 100 cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte skořici, sůl, změklé a pokrájené máslo, žloutek a vodu. Postupně z ingrediencí vytvořte těsto a uložte ho na 2 hodiny do lednice.
- Troubu předehřejte na 200°C. Vypeckujte a na čtvrtky pokrájejte švestky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte a pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
- Vychlazené těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu.
- Na těsto nandejte ovoce a dejte zapéct na 15 minut do trouby.
- Poté troubu snižte na 190°C. Vytvořte náplň z cukru, žloutků a smetany. Směsí rovnoměrně zalijte předpečené ovoce a dejte péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla.
Francouzský švestkový koláč
Ingredience:
- 1 balení listového nebo křehkého těsta
- švestky
- 80 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- 5 lžic mletých mandlí
- mletá vanilka
- skořice
- marcipánový likér
Postup:
- Obdélníkovou formu na koláč vyložte listovým těstem. Propíchejte ho vidličkou a posypte mletými mandlemi.
- Na mandle rozdělte vypeckované a rozpůlené švestky. Poprašte skořicí.
- Vejce smíchejte s moukou, cukrem, vanilkou, smetanou a marcipánovým likérem.
- Směs nalijte na švestky a vložte koláč na 40 minut do rozehřáté trouby na 200°C.
Dva recepty na malinový koláč. Zkuste krém i drobenku!
Zdravý švestkový koláč s drobenkou z ovesných vloček
Ingredience:
křehké těsto:
náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- vanilkový extrakt
drobenka:
- 2 lžíce drcených ovesných vloček
- 1 lžíce cukru krupice
- 30 g másla
Postup:
- Smíchejte mouku se solí a nasekaným ztuhlým máslem. Rychle těsto zpracujte na drobenku a příliš nehněťte, aby se máslo nerozpustilo.
- Přilijte studenou vodu a vypracujte celistvé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Troubu zapněte na 180°C. Těsto vyválejte na kruhovou placku. Vložte do kulaté koláčové formy a kusy těsta vtlačte postupně do formy. Snažte se okraje po obvodu lehce zvednout.
- Dno několikrát propíchejte vidličkou a dejte zapéct do trouby na 20 minut, dokud těsto nezíská růžovou barvu. Poté vyndejte, nechte zchladnout a troubu stáhněte na 160°C.
- Omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky.
- Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte vločky a cukr. Zlehka společně opražte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte tvaroh s cukrem, vajíčkem a vanilkou.
- Na předpečený korpus nalijte tvarohovou náplň a poklaďte ji švestkami.
- Na švestky nasypte posypku z ovesných vloček.
- Pečte v troubě dalších cca 20 minut.
Nekynutý švestkový koláč s rychlou přípravou
Ingredience:
- švestky
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g Hery
- 2 vejce
- 1 sklenice mléka
- 1 prášek do pečiva
Postup:
- Cukr s tukem a vejci utřete do pěny.
- Přidejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a vše dohromady promíchejte.
- Těsto vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem.
- Poklaďte rozpůlenými a vypeckovanými švestkami, které můžete ještě podle chuti pocukrovat.
- Pečte ve vyhřáté troubě pozvolna 30-40 minut.