Není vůbec špatné vyzkoušet v jídle občas něco nového. A veganská kuchyně přestavuje skutečnou výzvu. Rozhodně ale nemusíte rezignovat na chuť a poživatelnost pokrmů, když se rozhodnete vyzkoušet veganský oběd. Máme pro vás hned tři veganské recepty, které vás rozhodně příjemně překvapí.
Pikantní chřest se zázvorem
- 400 g chřestu rozpůleného na dva stejné kousky
- 2 lžičky oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička čerstvě namletého pepře
- 1 lžíce hrubě namletého zázvoru
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl
Na rozpálenou pánev nalijte olej a opražte na něm kmín. Když začne praskat, přidejte zázvor, pepř, citronovou šťávu, chřest a sůl. Na mírném plameni orestujte, dokud chřest nezměkne.
Při servírování zakápněte kvalitním olivovým olejem a podávejte s čerstvou bagetou.
Zdroj: Shutterstock.com
Falafelový sendvič
Na falafel:
- 2 a půl hrnu cizrny, přes noc namočené
- 2 lžíce nasekané petrželové nati
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 nasekanou zelenou chilli papričku
- kousek čerstvého nasekaného zázvoru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička chilli lupínků
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- sůl, olej na smažení
Na omáčku tahini:
- 1/4 hrnku sezamových semínek
- sůl
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 lžíce nasekané petržele
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 1 zelená chilli paprička
Dále potřebujete:
- hrst nakrájeného ledového salátu
- 2 nakrájená rajčata
- 1 středně velkou nakrájenou okurku
- 1/2 hrnku nastrouhané okurky
- 4 kapsy z pita chleba
Falafelové koule: Cizrnu uvařte v tlakovém hrnci na střední výkon. Když začne stoupat pára, trochu uberte na výkonu a vařte asi 4 minuty. Po vypnutí nechte nejprve odejít všechnu páru, teprve potom hrnec otevřete. Cizrna by neměla být převařená, spíš jen mírně měkká.
Pak všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do konzistentní hmoty. Z ní vytvářejte kuličky o velikosti přibližce jedné polévkové lžíce a smažte 3 až 5 minut na v rozpáleném oleji.
Tahini omáčka: Rozpalte pánev a orestujte na ní sezamová semínka po dobu asi 2 až 3 minut. Pak plamen vypněte a nechte pánev zchladnout. Pak pridejte k semínkům všechny ostatní ingredience a vytvořte pastu, v případě potřeby přidejte vodu.
Jak servírovat: V troubě rozpečte pita chleba a rozřízněte ho tak, aby vznikla kapsa. Tu naplňte nakrájeným salátem, rajčaty i okurkou a zalijte omáčkou tahini. Nakonec přidejte 3 až 4 falafelové koule, které znovu zakápněte omáčkou a pak už je čas si pořádně pochutnat.
Zdroj: Shutterstock.com
Tofu kari
- 250 g tofu bez příchutě, nakrájeného na centimetrové kostičky
- 3 na kousky nakrájená na drobno rajčata
- 2 velké cibule nasekané na jemno
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- čerstvý koriandr
- 2 lžičky kešu oříšků
- 2 lžičky rozinek
- sůl a olej na smažení
Na rozpálené pánvi osmahněte kmín a když začne praskat, přidejte cibuli a osmahněte. Když cibule zesklovatí, přidejte rajčata a nechte změknout. Pak přidejte mletý kmín a kousky tofu, které znovu nechte pár minut vařit, občas promíchejte. Do směsy nasypejte ještě kešu a rozinky, dvě minuty povařte a nakonec vypněte zdroj tepla a pridejte koriandr. Podávejte třeba s rýží.
Tip: Po celou dobu vaření nechte pánvičku přiklopenou, tím si zajistíte, že tofu nasáhne vůni cibule, rajčat i ostatních ingrediencí.