Receptů na tvarohový velikonoční mazanec najdete obrovské množství, nechat se ale inspirovat našimi předky a upéct mazanec podle nich zkusí málokdo. My nabízíme dvě varianty tvarohového mazance , tu úplně původní a pak trochu bohatší, upravenou pro naše poměry.
První zmínky o tradičním českém mazanci pocházejí už z 15. a počátku 16. století a to z něj dělá jeden z nejstarších druhů obřadního pečiva. V dobách našich dávných předků málokdo na vesnici tušil, že existuje něco jako cukr a pro lidi ve městech byl zase příliš drahý. Do těsta se místo něj proto dávala sladká smetana. Dále pak bílá mouka, kvasnice, vejce a koření, prameny se zmiňují o šafránu a hřebíčku. Majetnější domácnosti si mohly dovolit přidat i sladký tvaroh.
Před upečením se na bochánku udělal ostrým předmětem kříž jako výraz úcty k Bohu, Velikonoce byly a stále jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem. Zároveň záleželo na majetkových poměrech v rodině, jestli se pekl jeden velký mazanec, ze kterého dostal každý svůj díl nebo dostane každý příslušník bohatější domácnosti svůj vlastní malý mazanec.
Naše domácnosti se nemusí tolik trápit nedostatkem, proto si můžeme recept obohati o 150 g másla, 150 g moučkového cukru, přidat místo jednoho 3 vejce, balíček vanilkového cukru, citronovou kůru a v rumu namočené rozinky a místo kvasnic dát kvásek vzešlý z čerstvého droždí. Spolu s 500 g mouky a jedním tvarohem vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout. Pak pečeme v rozpálené troubě asi hodinu na 160 °C