Přinášíme tři tipy na vánoční polévky, které hravě zvládne každý začátečník a potřebujete na ně jen pár ingrediencí, které bezpochyby máte před Vánoci ve spíži. A abyste spatřili zlaté prasátko, přinášíme dvě z nich bez masa a jednu kapří, kterou si můžete dát ke štědrovečerní večeři.
Zelňačka, neboli bílá polévka
Tato vánoční polévka je v Česku připravována spíše na oběd před Štědrým večerem, ale na Slovensku ji mají jako součást štědrovečerního stolování i na Silvestra, a nazývají ji Kapustnica.
Budeme potřebovat:
- balíček kysaného zelí
- světlá jíška
- ½ litru mléka
- kelímek smetany na vaření
- 1 – 2 lžíce krystalového cukru
- sůl
Postup přípravy:
Kysané zelí si uvaříme ve vodě do změknutí.
Záleží, jak je zelí kyselé a podle toho osladíme cukrem.
V troše studené vody si důkladně rozmícháme světlou jíšku, aby se nám neudělaly hrudky (pokud nemáte jíšku, můžete použít i hladkou mouku).
Zahustíme zelí jíškou a zamícháme.
Na mírném plameni za stálého míchání přidáváme mléko, které si předem vytáhneme z lednice.
Přivedeme polévku k varu a postupně přidáváme také smetanu na vaření. V žádném případě nesmíme smetanu přidat do zelí před mlékem, jinak by se nám srazila.
Vše důkladně zamícháme a vaříme podle toho, jak chceme mít zelňačku hustou.
Podáváme s vejci vařenými natvrdo a vařeným bramborem.
Houbová polévka
Víte, že i v zimě rostou houby? Zrovna teď je sezóna Penízovky sametonohé, které nevadí mrazy a můžete ji najít na tlejících kmenech listnatých stromů.
Budeme potřebovat:
- dvě hrsti sušených hub
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- smetana na vaření
- sůl
- pepř
- petržel
Postup přípravy:
Přes noc si namočíme sušené houby a druhý den vaříme v půl litru vody.
Cibulku si osmahneme na másle a zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky. Jíšku přidáme do směsi vařených hub a důkladně zamícháme, aby se nám netvořily hrudky.
Polévku vaříme, až máme houby krásně měkké, následně osolíme a opepříme.
Zalijeme smetanou na vaření, kterou jsme si předem vytáhli z lednice, aby nebyla studená.
Můžeme podávat i se strouháním (z vajíčka a hrubé mouky si vytvoříme tužší směs, kterou postrouháme a přidáme do vařící polévky).
Kapří polévka
Klasický evergreen, který ocení především milovníci ryb a ještě na ni můžete využít zbytky, které se nedají použít na kapří řízky.
Budeme potřebovat:
- kapří hlavu a kapří ořezky
- rybí vnitřnosti
- mlíčí či jikry
- 3 kusy mrkve
- polovina celeru
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl
Postup přípravy:
Kapří hlavu zbavíme očí a žaber. Dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k mírnému varu.
Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme polovinu nakrájené zeleniny k rybě, přisypeme koření a vaříme na nejnižším plameni asi 30 minut. Po této době scedíme a vybereme kapří zbytky.
V dalším hrnci si rozpustíme máslo, osmahneme si cibuli dozlatova, přidáme druhou půlku nakrájené zeleniny. Lehce vše osmahneme. Do směsi přidáme jíšku z vody a hladké mouky. Opět vše lehce osmahneme.
Do zeleninové směsi rozmícháme rybí vývar a důkladně zamícháme. Přidáme mlíčí či jikry. Polévku osolíme a vaříme asi 15 minut.
Hotovou kapří polévku podáváme s kostičkami krutónů z rohlíku, nebo opečeného chleba.
Šťastné a veselé!