Pečené kuře patří k oblíbeným, chutným a jednoduchým jídlům, které zvládne připravit i začátečník. V našem receptu vám ukážeme, jak upéct kuře, po kterém se jen zapráší!
Klíčem k úspěchu je řádná příprava
Pečení kuřete není žádná věda. Po vložení do trouby je navíc ponecháno svému osudu a my na již na jeho výslednou podobu nemáme prakticky žádný vliv. Proto je důležité se mu dostatečně věnovat ještě před tím, než jej začneme péct. V čem příprava kuřete před pečením spočívá?
V první řadě je nutné maso vyndat z lednice a nechat jej v pokojové teplotě alespoň dvě hodiny před pečením. V opačném případě by po vložení do rozpálené trouby utrpělo šok a nepropeklo se rovnoměrně. Také bychom ho museli péct delší dobu, což by vedlo k vysušení masa uvnitř.
Pokud kuře pečete vcelku, stáhněte ho potravinářským provázkem. Získá tak kompaktní tvar, bude se propékat rovnoměrně a navíc se uvnitř masa udrží více šťávy. Bohatě postačí, když k sobě svážete překřížené konce stehen, můžete však provést i svázání důkladnější.
Jak na to, aby bylo pečené kuře křupavé?
Křupavou kůrku a skvělou chuť zajistí dostatečné množství soli v pekáčku. Vrstva soli by měla být vysoká cca 1.5 cm, aby mohla absorbovat přebytečnou vlhkost a tuk z masa. Nemusíte se bát, že by kuře bylo přesolené. Jednoduše v pekáčku rozprostřete sůl, položte na něj omyté, osušené a dochucené kuře prsní stranou dolů a pečte. Pro ještě větší křupavost můžete kůži na několika místech propíchnout, aby z ní během pečení lépe vytekl přebytečný tuk.
Nezapomeňte opláchnuté kuře skutečně dobře osušit papírovou utěrkou, a to jak zvenku, tak zevnitř. Pokud byste ho pekli vlhké, zvlhčil by se i vzduch v troubě a kuře by nikdy nebylo tak křupavé. Platí, že maximální křupavosti lze dosáhnout pouze za předpokladu, že je vzduch v troubě suchý. Nemusíte se bát, že by se maso vysušilo. Kuře bude ve výsledku přesně takové, jaké si ho přejete mít – tedy šťavnaté uvnitř a dokonale křupavé na povrchu.
Jak pečené kuře dochutit?
Pečené kuře není třeba nijak zvlášť dochucovat, jelikož bude výborné jen se solí a trochou másla nebo sádla, kterým ho poklademe před či v průběhu pečení. Nicméně fantazii se meze nekladou a určitě nepochybíte, když kuře dochutíte svým oblíbeným kořením. Skvěle se hodí například kmín, sušený česnek, sladká paprika, tymián a samozřejmě i černý pepř.
Další možností je naložit kuře před pečením do marinády, kterou můžete připravit třeba ze sójové omáčky, česneku, medu, olivového oleje a špetky chilli. Kuře v takovém případě nejprve naporcujeme, zlehka osolíme, naložíme do marinády a necháme marinovat v lednici do druhého dne. Při pečení je marinované kuře potřeba podlívat vodou, aby se marináda nepřipálila.
Kdy je kuře hotové?
Že je kuře hotové poznáte tak, že zapíchnete nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Po vytažení nože by z místa měla vytékat čirá šťáva. Pokud je však ještě trochu růžová, nechte kuře péct dalších deset minut. Maso můžete také naříznout a podívat se, zda je ještě růžové.
Hotové kuře vytáhněte z trouby a přikryjte na pár minut alobalem, aby mělo šanci takzvaně dojít a uvolněná šťáva se mohla natáhnout zpět do masa. Poté ho naporcujte a podávejte například s bramborovou kaší, pažitkovými vařenými brambory nebo rýží.
Jak na šťavnaté a přitom křupavé pečené kuře?
Nyní si již šťavnaté a zároveň křupavé kuře pojďme upéct. Recept je to jednoduchý a při jeho přípravě rozhodně nestrávíte dlouhé desítky minut v kuchyni. Poté, co kuře vložíte do trouby, se o něj již nemusíte starat. Během pečení troubu neotevírejte, aby v ní nedocházelo ke kondenzaci páry a zvlhčování vzduchu.
Postup přípravy
- Kuře vyndáme z lednice alespoň dvě hodiny před pečením. Poté jej vyjmeme z obalu a celé pořádně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Nezapomeneme vypláchnout břišní dutinu. Konce stehýnek překřížíme přes sebe a potravinářským provázkem je svážeme. Kuře tak zůstane kompaktnější a zbude v něm o něco více šťávy.
- Poté kuře důkladně osušíme papírovými utěrkami a zvenku i zevnitř zlehka osolíme. Podle chuti jej okořeníme, například kmínem, mletou paprikou, pepřem, grilovacím kořením apod. Kůži na několika místech propíchneme jehlicí, aby mohl vytéct přebytečný tuk a kuře tak bylo křupavější.
- Troubu předehřejeme na 200°C. Do pekáčku nasypeme sůl a důkladně ji rozprostřeme. Poté na ni položíme kuře prsní stranou dolů a poklademe jej plátky másla nebo sádla. Vložíme do trouby a pečeme odkryté zhruba 75 až 90 minut. Ke konci pečení můžeme zapnout grilovací funkci, aby se vytvořila ještě křupavější kůrčička. Po vytažení z trouby kuře necháme pár minut odpočinout pod alobalem.