Paprika je nedílnou součástí každé kuchyně a české hospodyňky si ji zvykly hojně používat. Ve většině případů se však paprika používá v syrovém stavu jako příloha. Asi by málokterou z nás napadlo papriky zavařovat, ale je to velmi snadný způsob, jak papriky uchovat do zimních měsíců. Pokud tedy máte paprik přebytek, určitě je vyzkoušejte zavařit, v zimě si budete gratulovat!
Jak se paprika dostala do Evropy?
Paprika byla odedávna známá indiánským civilizacím, ve kterých se používala jako koření. Cílevědomě tuto rostlinu začali kultivovat v Mexiku a odtud se postupně rozšířila do Guatemaly, na ostrov Trinidad a pak dále do Bolívie, Peru, Chile, Argentiny a Brazílie.
Evropané ji poznali na Karibských ostrovech a převezli jako jednu z prvních plodin za oceán. Do střední Evropy přišla z Balkánu v průběhu 16. století. Původně byla nazývána indiánský nebo turecký pepř. Novou vlast pak paprika získala v Maďarsku, zde se také začala používat nejen jako koření
Naučte se s námi, jak zavařit lečo na horší časy
Proč jíst papriky
Tato plodina se pěstuje v řadě barevných i tvarových variant, všechny však mají společné velké množství vitaminu C, karotenu a vitaminu B, dále v nich najdeme vyšší obsah vápníku, fosforu a železa. Paprika podporuje trávení a má dobré výsledky při léčbě aterosklerózy. Pálivá paprika je vhodná na prokrvení pokožky, pomáhá při revmatických bolestech, a proto se přidává do speciálních náplastí a mastí.
Recept: Zavařované papriky ve sladkokyselém nálevu
Ingredience:
Nálev:
- 1/2 ks bobkového listu
- 0,3 l octa
- 120 g cukru
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
- 2 kuličky nového koření
- 1 l vody
- 30 g soli
6 důvodů proč jíst papriky. Jsou přímo nacpané vitamíny!
Postup zavařování paprik:
Z paprik odstraníme jádřince i se stopkou a nakrájíme podle potřeby na půlky, čtvrtky nebo je necháme celé. Potom papriky dobře umyjeme. Papriky necháme projít varem v osolené vodě, vaříme asi 5 minut. Použijeme 10 g soli na 1 l vody.
Z vody, octu a veškerého koření si připravíme nálev. Poté papriky naskládáme těsně vedle sebe do čistých zavařovacích sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme při 85 °C 20 – 30 minut.