Spojení jedné z nejznámějších léčivých rostlin, cizokrajného koření a sladké chuti vás doslova nadchne. V tomto článku naleznete recept na kopřivovo-kurkumový med, který nejen skvěle chutná, ale také léčí spoustu civilizačních chorob.
Kurkuma
Koření, kterému se také říká šafrán indický, je pojmenované podle polyfenolu kurkuminu, který obsahuje. Právě ten tvoří v kurkumě nejdůležitější látku z hlediska účinků na lidské zdraví, jelikož se pyšní protizánětlivými, antioxidačními a protirakovinnými účinky. Kurkuma dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje hromadění lipidů v tepnách.
Zlatý zázrak kurkuma. Zlaté mléko, zlatá pasta a další tipy pro zdraví
Kopřiva a med
Kopřiva je plná vitamínů, minerálů a navíc chlorofylu. Pyšní se protizánětlivými a antibakteriálními účinky, lze s ní bojovat proti alergiím, různým bolestem, ale třeba rovněž proti kožním problémům. Med obsahuje mnoho glukózy, pomocí které ubírá vodu bakteriím, čímž je dehydratuje a oslabuje. Je také dobrý pro posílení celkového imunitního systému.
Med má antibakteriální vlastnosti, protože obsahuje vysoké procento glukózy, která absorbuje vodu z bakteriálních buněk osmózou a tímto způsobem dehydratuje bakterie a potlačuje je. Pravidelná konzumace medu posiluje imunitní systém, srdeční tep, chrání před infarktem, zmírňuje bolesti, artritidu a zlepšuje funkci trávicího traktu.
Kopřivo-kurkumový med
Pokud tyto tři ingredience smícháte dohromady, dostanete přírodní protizánětlivý elixír, který je navíc velmi účinný. Odstraní z vašeho těla bakterie a posílí váš imunitní systém. Je skvělým zdrojem minerálů, vitamínů a zdravých sacharidů a je vhodný i pro děti.
Budete potřebovat
- 15 hrstí čerstvých mladých listů kopřivy (použijte pouze listy a stonky)
- 3 polévkové lžíce kurkumy
- 1 litr kvalitního medu
- trošku černého pepře
Jak na to
Natrhané kopřivy nejprve omyjte a osušte, a poté je odšťavněte. Měli byste mít zhruba 1 šálek kopřivové šťávy. Ten smíchejte se 3 šálky medu. Dále přidejte kurkumu a špetku pepře. Nakonec vše důkladně zamíchejte.
Vzniklou směs uchovávejte v uzavíratelné sklenici, nejlépe v ledničce, případně na jiném chladném místě. Doporučenou denní dávkou jsou 1-2 lžičky denně, můžete si jím například osladit čaj, anebo konzumovat jen tak.