Čekáte návštěvu rodičů, tchyně, přátel nebo svého nového objevu a nevíte, čím je pohostit? Kuřecí maso by mělo být jasnou volbou, tím nikoho neurazíte. Dá se připravit na tisíc způsobů, takže vás nikdo nemůže nařknout z nedostatku fantazie. Vyzkoušejte kuřecí prsa se špenátem nebo na kari a návštěva se k vám bude ráda vracet.
Kuřecí kapsa se špenátem
Už dávno jsou pryč časy, kdy jsme se šklebili nad nevábnou zelenou hmotou ve školních jídelnách. Češi přišli na to, že špenát neroste v pytlíku v mrazáku, ale že se jedná o velmi zdravou a chutnou listovou zeleninu, která se dá jíst jak tepelně upravená, tak čerstvá. Kombinace špenátu s kuřecími prsy je klasika, která by neměla v kuchařkách žádné hospodyňky chybět.
- 160 g rýže natural
- 400 g kuřecích prsou
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- 200 g listového špenátu
- 2 lžíce oleje
- cherry rajčata
- 40 g piniových oříšků
- 1 svazek bazalky
Rýži uvaříme podle návodu. Kuřecí maso nařízneme tak, abychom vytvořili kapsu, kterou vytřeme oloupaným a rozpůleným stroužkem česneku, osolíme a opepříme. Špenát očistíme, omyjeme a necháme okapat. Přidáme k němu rajčátka, piniová semínka a bazalku a touto směsí naplníme kapsu, kterou uzavřeme párátkem. Maso opékáme na oleji po obou stranách asi 10 min. Maso nakrájíme na plátky a na talířích obložíme rýží a zbytkem rajčat, která vcelku krátce orestujeme na pánvi.
Kuřecí prsa s kari omáčkou a kuskusem
Druhý recept je exotičtější. S kuřecím na kari asi těžko někoho překvapíte, ale když ho doplníte kuskusem s fíky, datlemi a grepem, budete za hvězdu! Kombinace sladkého a slaného je v tomto případě velmi příjemným chuťovým zážitkem.
- 400 g kuřecích prsou
- kari
- sůl
- olivový olej
- 1 střední cibule
- 100 g másla
- 400 ml smetany
- 3 lžičky kari
Na kuskus:
- 150 g kuskusu
- 2 grepy
- 50 g másla
- 50 g sušených datlí
- 50 g sušených fíků
- javorový sirup
- řeřicha nebo bazalka na ozdobení
- sůl
Kuřecí prsa osolíme a lehce posypeme kari. Pečeme na oleji, dokud není maso hotové.Jemně nakrájenou cibuli dozlatova orestujeme na másle, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.
Kuskus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kuskusu 1 a půl dávky vody), necháme chvilku nabobtnat a dobře promícháme.Z grepu vykrájíme plátky čisté dužiny, zbytek nevyhazujeme, později z něj vymačkáme šťávu. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme na másle. Přidáme kuskus, promícháme, ochutíme špetkou soli, javorovým sirupem a šťávou z grepů. Na závěr přidáme vykrájené části z grepu a lehce promícháme. Na talíři ozdobíme bylinkami. Dobrou chuť!