Tenké placky bliny mají bohatou minulost a jejich původ sahá do Ruska a Běloruska. Připravují se na sladký i slaný způsob a do dnes patří mezi oblíbené pochoutky téměř celé Evropy.
Seznamte se s bliny
Původně se placky připravovaly z pohankové mouky s příměsí pšeničné nebo žitné a dále se do nich přidávala voda s mlékem. Pro Slovany měly bliny doslova rituální význam, protože jejich kulatý tvar symbolizoval slunce. Podávaly se také na pohřbech, kde měly za úkol uctít zesnulého. Mezi nejoblíbenější recepty dnes patří bliny se zakysanou smetanou, kaviárem a lososem.
Připomínají české palačinky
Bliny jsou tenké placky s různými náplněmi. Velmi se podobají našim palačinkám, které si nejčastěji dopřáváme s marmeládou, oříškovo-kakaovou pomazánkou nebo zmrzlinou a ovocem. Bliny se oproti tomu nejčastěji podávají s lososem a zakysanou smetanou nebo s masovou náplní. Ukrajina je zase typická pro houbovou a bramborovou směs.
Složení blinů se od palačinek liší
Jako základ blinů se používá mléko s vaječným žloutkem a mouka. V současnosti se používá buď čistá pšeničná hladká mouka, nebo směs pšeničné a pohankové mouky. Uprostřed mouky se udělá důlek, do kterého se vlije kvásek z cukru, droždí a vlažné vody. Jakmile kvásek vzejde, přilije se k mouce tekutá směs a přidá se i ušlehaný vaječný bílek. Občas se do těsta přidává rozpuštěné máslo či olej, zakysaná smetana nebo med. Hotové těsto konzistencí nepřipomíná klasické palačinky, je totiž hutnější a více se táhne. Naběračkou se nalije na pomaštěnou pánev, rozetře se stěrkou a opeče z obou stran.
Vychutnejte si slané, nebo sladké palačinky bez mléka
Bliny s lososem
Ingredience:
- 100 g hladké prosáté mouky
- 35 g prosáté pohankové mouky
- 125 ml mléka
- 1 lžička sušeného droždí
- špetka soli
- 80 g zakysané smetany
- 1 vejce
- tuk na vymazání pánve
- uzený losos nebo lososovitý pstruh
- zakysaná smetana
- kapary
- kopr
Postup:
- Mouky smíchejte se solí a droždím.
- Mléko se zakysanou smetanou nalijte do rendlíku a na mírném plamenu za stálého míchání prohřívejte, dokud není vlažné. Poté sundejte z plotýnky.
- Přidejte žloutek a pořádně prošlehejte.
- Nakonec tekutou směs nalijte do té sypké a vymíchejte společně do hladka.
- Zakryjte utěrkou a nechte v teple půl hodiny kynout, dokud se neobjeví bublinky.
- Bílky prošlehejte na sníh a přidejte k těstu. Opět pořádně promíchejte.
- Na pánev nalijte trochu tuku a opečte na ní po jednom tenké placky. Na středním ohni opékejte cca 1 – 2 minuty z každé strany.
- Hotové bliny ozdobte zakysanou smetanou, lososem, kapary a koprem.
Recept na palačinky s ořechovou náplní a čokoládou
Bliny ala lívance s marmeládou
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 10 g droždí
- vlažné mléko
- špetka soli
- moučkový cukr
- marmeláda
Postup:
- Zadělejte těsto stejně jako na klasické lívance a nechte kynout.
- Poté smažte malé bliny na lívanečníku.
- Pomažte je marmeládou a posypte moučkovým cukrem.
- Podávejte ještě teplé.