Avokádo je oblíbenou pochoutkou, která se dá konzumovat na mnoho různých způsobů. Protože se jedná o nutričně cennou a hypoalergenní potravinu, těší se velkému zájmu u veganů, celiaků a potravinových alergiků. Co avokádo obsahuje a jak si jej můžeme připravit?
Avokádo obsahuje zdravé tuky
Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Kromě velkého množství vitamínů a minerálů jako jsou hořčík a vitamíny skupiny B, obsahuje i vitamíny rozpustné v tucích, například vitamín E. Dále pak především mastné kyseliny, obdobné jako má třeba olivový olej. Avokádo neobsahuje téměř žádné cukry, je tvořeno pouze kvalitními tuky. Využít jej tedy můžete obdobně jako máslo, margarín, majonézu nebo tučnou smetanu, které může hravě nahradit, obzvláště v jídelníčku veganů a potravinových alergiků.
Jak vypěstovat avokádo z pecky v 9 snadných krocích
Jak připravit avokádo
Po umytí se avokádo rozkrojí na dvě poloviny a vyloupne se velká pecka, kterou si klidně můžete zasadit do květináče. Pak už jen stačí seškrábnout slupku. Zdravý plod by neměl být zčernalý, na to si dávejte pozor. Dužina má mít krásnou zelenou barvu. Samotná chuť nikoho neoslní, ale v kombinaci s různými přísadami se stává vynikající pochoutkou a cennou složkou konkrétních pokrmů.
Recept: Avokádová majonéza. Zdravá alternativa tučné omáčky
Avokádová pomazánka
Avokádo lze připravit snadno a rychle na slano jako pomazánku. Vynikající je s kořením, například pepřem, růžovou solí, citronovou šťávou, zázvorem nebo česnekem. Jedna z výborných a chutných verzí je zde:
Připravíme si:
- 1 větší avokádo
- růžovou himalájskou sůl
- olej z hroznových jader nebo avokádový olej
- bílý sojový jogurt
- drcený barevný pepř
- česnek
- citronovou šťávu
Postup:
Avokádo vydlabeme vidličkou a rozmělníme na kaši, přidáme dle chuti trochu citronové šťávy, soli, pepře a česneku, malinko kvalitního rostlinného oleje a sojového bílého jogurtu. Dle hustoty můžeme použít jako dresing do salátu nebo jako pomazánku na pečivo.
Jak zachovat rozkrojené avokádo čerstvé? 6 tipů na bezpečné uskladnění
Sladký avokádový krém
Avokádo lze také připravit na sladko. Vynikající je krém s kardamomem, po kterém se budete olizovat až za ušima.
Připravíme si:
- 1 větší avokádo
- třtinový cukr
- citronovou šťávu
- sušený zázvorový prášek
- mletý kardamom
- mletý koriandr
Postup:
Avokádo utřeme s cukrem, přidáme citronovou šťávu, špetku zázvoru, koriandru a o něco více mletého kardamomu. Krém umixujeme dohladka. Dostaneme vynikající pochoutku, kterou lze samostatně vychutnávat z malé mističky.