Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami
Šárka Jirchářová
12. 5. 2020
Do typicky české kuchyně bramboráky neodmyslitelně patří. Můžete si je připravit v několika různých variantách a kombinacích.
Původní bramborák bez tuku
Bramboráky nepatří mezi ryze česká jídla. Řadí se mezi tradiční pokrmy nejen slovanské, ale i germánské kuchyně. Dříve se připravoval bramborák bez vajec jen s minimem mouky. Místo toho se do něj přimíchávala cibule a kousek slaniny. Řídká kašovitá směs se pak lila do vymazané nádoby a zprudka pekla v troubě. Bramborák se podával ještě teplý v kombinaci s mlékem. Až později se do těsta začaly přidávat vejce a placky se pekly na plotně.
Příprava bramboráku dnes
Bramboráky, v krajové mluvě cmunda, hňup, kostrbáč, vošouch, toč, prskanec, sejkory, kramfleky, jenerálky nebo baštýřové, patří mezi oblíbenou pochoutku Čechů i Moravanů. Základem bramboráku jsou jemně nastrouhané syrové brambory. Směs na bramboráky obsahuje dále mouku, vejce, česnek, sůl a majoránku. Někdo k bramboráku přidává také pepř, cibuli a mléko, případně další suroviny.
Těsto na bramboráky se tvaruje do placek a smaží na oleji nebo sádle. Pokud vám však vadí smažená jídla a chcete si připravit zdravější verzi, můžete upéct bramboráky v troubě. Podávají se buď samotné, nebo s uzeným masem, kysaným zelím či se škvarky. Výjimkou není ani sladká verze bramboráku, kterou mají rády především děti.
Křupavé bramboráky s domácími škvarky
Ingredience:
- 600 g oškrábaných syrových brambor
- 100 g hladké mouky
- 100 g sekaných škvarků
- 10 ml mléka
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- sádlo
Postup:
- Brambory nastrouhejte najemno, vymačkejte z nich vodu a slijte ji.
- Přidejte mléko, mouku, prolisovaný česnek, vejce a koření.
- Promíchejte, přidejte škvarky a pořádně prohněťte.
- Bramboráky usmažte na sádle dozlatova.
Recept na cuketové placky. Vykouzlete vynikající oběd bez masa
Bramboráky se zelím
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 500 g kysaného zelí (nikoliv sterilovaného)
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 5 stroužků česneku
- mléko
- olej
- drcený pepř
- majoránka
- kmín
- sůl
Postup:
- Ze zelí slijte šťávu a pokrájejte ho na co nejmenší kousky.
- Česnek oloupejte a utřete se špetkou soli.
- Brambory oškrábejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Brambory, zelí a česnek vložte do velké mísy. Přidejte mléko, mouku, vejce, koření a trochu soli. Vše pořádně promíchejte, aby vzniklo klasické těsto na bramboráky. Pokud je těsto moc husté, přidejte trochu mléka.
- Na pánev nalijte větší množství oleje a bramboráky se zelím smažte z obou stran do zlatova.
Cuketové bramboráky
Ingredience:
- 500 g brambor
- 500 g cukety
- 1 vejce
- 2 lžíce majoránky
- 6 stroužků prolisovaného česneku
- 1 lžička soli
- špetka mletého pepře
- 100 g strouhanky
- rostlinný olej na smažení
Postup:
- Brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo do větší mísy.
- Cuketu podélně rozpulte a vydlabejte semínka z jejího středu. Poté cuketu nahrubo nastrouhejte k bramborám.
- Směs osolte a nechte pár minut odstát. Všechnu přebytečnou vodu pak slijte.
- Přidejte vejce, majoránku, česnek, sůl a pepř.
- Nakonec postupně přidávejte strouhanku. Její množství záleží na konzistenci těsta. Směs by měla být spíš hutná a pevná než tekutá.
- Na pánev nalijte olej, rozpalte ho a naběračkou vylévejte těsto tak, aby vznikly tenké bramboráky (cca 1 cm vysoké). Placky opékejte po obou stranách dozlatova a dokřupava.
Jak upéct brambory v troubě na 4 způsoby a ze správných brambor
Zdravé bramboráky z ovesných vloček
Ingredience:
- 450 g syrových brambor
- 50 g špaldové mouky
- 50 g ovesných vloček
- 2 vejce
- česnek
- majoránka
- pepř
- sůl
Postup:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte k nim vejce, vločku, mouku a koření. Vše promíchejte a spojte v bramborové těsto.
- S pomocí lžíce rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem bramboráčky.
- Pečte na 200 stupňů cca 20 minut.
- Upečené bramboráky podávejte s masem, zeleninovou směsí nebo třeba oblíbenou pomazánkou.
Bramboráky s masovou směsí
Ingredience na masovou směs:
- 300 g kuřecích prsou
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 zelená paprika
- 1/3 pórku
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 lžíce kečupu
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- petrželka
Ingredience na bramboráky:
- 3 středně velké syrové brambory
- 5 stroužků česneku
- 1 vejce
- strouhanka
- mléko
- olej
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
- Maso nakrájejte na malé kostičky, okořeňte a nechte chvíli marinovat.
- Mezitím nakrájejte na kostičky cibuli a orestujte ji na pánvi.
- Poté přidejte maso a pokrájené papriky, a krátce společně orestujte.
- Ke směsi přidejte kečup, hořčici, prolisovaný česnek, nakrájený pórek a nadrobno nasekanou chilli papričku.
- Lehce podlijte a směs duste.
- Zatímco se směs dusí, oloupejte a nastrouhejte brambory. Slijte přebytečnou vodu, přidejte prolisovaný česnek, vejce, koření, strouhanku a mléko.
- Jakmile vznikne husté těsto, smažte na pánvi v oleji větší bramborákové placky.
- Ke změklé masové směsi přidejte petrželku, podle potřeby dochuťte a podávejte na bramboráku.
Pečené bramboráky bez mouky
Ingredience:
- 6 středně velkých brambor
- 3 stroužky česneku
- 3 vejce
- hrst polenty
- sůl
- majoránka
- podle potřeby olej
Postup:
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Česnek oloupejte a prolisujte.
- Z brambor vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k nim česnek, vejce, sůl, hrst polenty a rozemnutou majoránku. Směs dobře promíchejte.
- Plech vymažte olejem a vytvořte na něm menší nebo středně velké placky.
- Bramboráky pečte cca 20 minut na 200 stupňů na dolní i horní ohřev s ventilátorem.
- Pečené bramboráky bez mouky podávejte jako přílohu nebo jen tak.
Sladké bramboráky se zakysanou smetanou a džemem
Ingredience:
- 500 g brambor
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- mléko dle potřeby
- zakysaná smetana
- jahodový džem
Postup:
- Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou, solí a trochou mléka do hustoty bramborákového těsta.
- Z těsta pečte placičky o velikosti lívanců z obou stran.
- Podávejte ještě teplé se zakysanou smetanou a džemem.
Recept na bramborové placky z vařených brambor. Zkuste tradiční lokše
Bramboráky s jablky a medem
Ingredience:
- 2 kg brambor
- 1 kg jablek
- 3 žloutky
- 3 lžíce medu
- olej na smažení
Postup:
- Oloupané brambory i jablka nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Promíchejte, přidejte žloutky, vytvarujte placky a usmažte na oleji.
- Odsajte přebytečný tuk ubrouskem a hotové bramboráčky přelijte na talíři medem.
Dobrou chuť!