Přemýšlíte, čím ozvláštnit vaši kuchyni? Lámete si hlavu, co dát na slavnostní stůl na oslavu? Něco, co běžně nepřipravujete? Co i svoji barvou vybočí z jinak třeba fádního pokrmu? Vyzkoušejte naše recepty na čatní!
Indický poklad
Čatní či anglicky chutney. Jde o pochutinu, nebo také bychom mohli říct dochucovadlo pokrmů, jenž má svůj původ v Indii, svůj půvab ale dokázalo i v jiných zemích, například ve Velké Británii. Označuje se tím mnoho druhů omáček, vyrobených nejčastěji z ovoce, zeleniny, ale i česneku, cibule, octu a dalších surovin. Chuť má většinou pikantní, ostro-sladkou až kyselou a konzistencí se podobá třeba marmeládě. Velká část světa jej používá k dochucení svých pokrmů – těch s masem i těch vegetariánských. V zemi svého původu se připravuje většinou čerstvé, kdežto u nás se dělá spíše dopředu či se kupuje už hotové. Čatní kromě „rozzáření“ vaší tabule jak chuťově, tak vizuálně, také povzbudí chuť a podpoří správné zažívání.
Recept na marmeládu ze špendlíků a čatní z mirabelek. Experimentujte!
Jednoduché recepty na doma
Způsobů, na které se čatní připravuje, je obrovské množství – a sto lidí, sto chutí. Každý si tedy najde to svoje, také v závislosti na pokrmu, který se aktuálně připravuje. My vám přinášíme tři univerzální recepty, které potěší téměř každého.
Postup pro všechny zmíněné recepty:
Do velkého hrnce vložte všechny ingredience včetně koření, promíchejte, přiveďte k varu. Po chvíli snižte teplotu a duste 1,5-2 hod, dokud nebude vše spojené. Hrnec odstavte, nechte jeho obsah vychladnout, propasírujte. Naplňte jím sterilované sklenice a uzavřete je. Uložte na chladné místo, čatní by mělo vydržet několik měsíců (až 1 rok). Po otevření čatní spotřebujte do několika týdnů.
Švestkové čatní
Suroviny:
- 1 kg švestek (vypeckované a nakrájené)
- 4 jablka (oloupaná a nakrájená)
- 3 hrušky (oloupané a nakrájené)
- 1 mango (zralé, vypeckované, oloupané a nakrájené)
- 800 g (nejlépe) hnědého cukru
- 3 cibule (nakrájené)
- 4 stroužky česneku (nasekaný najemno)
- 600 ml jablečného octa
- 120 g nastrouhaného zázvoru
- 2 lžičky koriandru
- 1 žička drceného chilli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžička soli
Poradíme vám, jak zavařit rajčata tak, aby neztratila svou chuť!
Jablečné čatní na zahřátí
Suroviny:
- 4 velká jablka (oloupaná a nakrájená)
- 2 hrušky (oloupané a nakrájené)
- 500 g přírodního cukru
- 150 g nastrouhaného zázvoru
- 6 stroužků česneku (nasekaný najemno)
- 5 lžic rozinek (nakrájené)
- 2 ks hřebíčku
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička muškátového květu
- 1 lžička skořice
- šťáva a kůra z jednoho citronu
Cuketové čatní s jablky
Suroviny:
- 2 kg cukety (oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky)
- 4 střední cibule (nakrájená)
- 4 jablka zbavená jádřinců (nakrájená na malé kousky)
- 50 g rozinek (nakrájených)
- 100 g nasekaných datlí
- 3 šálky sladového octa
- 500 g hnědého cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička muškátového oříšku
Čatní podávejte s masem, s kousky sýra, ale můžete jím i namazat sendvič. Způsobů na servírování, stejně jako receptů, je nespočet a záleží jen na vás a vaší preferenci.
Máte zajímavý recept na čatní? Podělte se s námi!