Vaření v pomalém hrnci vám ušetří čas a práci s přípravou jídla. Zeleninové i masové pokrmy navíc hravě připravíte i bez použití tuku.
Znáte pomalý hrnec?
Pomalý hrnec funguje na principu pomalého vaření. Příprava pokrmu při teplotě kolem 90 stupňů Celsia zabere většinou 4-10 hodin. Délka vaření závisí na konkrétním receptu a zvolených ingrediencích. Suroviny stačí jen očistit, nakrájej, vložit do hrnce a jednou zamíchat. Poté už jen nastavíte časovač a o nic víc se nestaráte. Jídlo sen už dál připravuje samo bez vaší asistence. Po dovaření hrnec uchovává pokrm v optimální teplotě, dokud se nerozhodnete jídlo servírovat.
V pomalém hrnci připravíte polévky, dětské přesnídávky, omáčky, guláše, vývary, dušená masa, zeleninové směsi, francouzské brambory i masové rolády. Během vaření můžete jídlo ochutnávat a postupně dochucovat podle potřeby.
Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět
Výhody pomalého hrnce
- Vaření v pomalém hrnci je dietní a šetrné k zažívání. Do jídla totiž nemusíte přidávat tuk.
- Příprava pokrmu nevyžaduje vaši přítomnost. Zatímco se jídlo vaří, vy se můžete věnovat práci, úklidu, dětem nebo svým koníčkům.
- Jídlo z pomalého hrnce je vždy šťavnaté, protože se během vaření ze surovin odpařuje jen minimum vody.
- Při pomalém vaření si zelenina uchovává zdraví prospěšné látky i dobrou chuť.
- Pomalý hrnec spotřebovává v průměru cca 220 W, což je 7x méně než spotřeba varných desek.
- K vaření v pomalém hrnci nepotřebujete téměř žádné další nádobí. Stačí vám jen prkýnko a nůž na přípravu surovin.
Recepty pro pomalý hrnec
Kuřecí kari v pomalém hrnci
Ingredience:
- 750 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 1 cibule pokrájená na kostičky
- 1 prolisovaný stroužek čsneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kari
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1.5 lžičky soli
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- 150 ml kuřecího vývaru
Postup:
- Maso nakrájejte na kousky a společně s cibulí a česnekem ho dejte do pomalého hrnce.
- V misce smíchejte olej a koření na pastu. Vše dejte do hrnce k masu a promíchejte tak, aby se maso ve směsi obalilo.
- Přilijte vývar a na povrch směsi dejte kousky másla.
- Zakryjte pokličkou a vařte na LOW 5-6 hodin.
Čočková polévka z pomalého hrnce
Ingredience:
- 250 g čočky beluga
- 1 cibule
- 1 klobása
- 3 brambory
- 2 kousky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce sušené saturejky
- 2 lžičky soli
- 1,2 l vývaru
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 g sekaných a loupaných rajčat
Postup:
- Vnitřní nádobu pomalého hrnce dejte na sporák. Rozehřejte v něm olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a na kolečka pokrájenou klobásu.
- Po 5 minutách přidejte také prolisovaný česnek a mrkev i řapíkatý celer na kostičky.
- Za několik minut dochuťte kořením a chvíli restujte.
- Nakonec podlijte vývarem. Přisypte propláchnutou čočka, přidejte brambory na kostičky, rajský protlak, sekaná rajčata z konzervy a sůl.
- Promíchejte, hrnec dejte na své místo, přikryjte poklicí a nastavte vaření na 3 hodiny na 2. stupeň HIGH.
- 30 minut před koncem vaření ještě přidejte do polévky vinný ocet.
Švýcarské hovězí maso v pomalém hrnci
Ingredience:
- 750 g hovězího zadního pokrájeného na kostky
- 60 g pšeničné mouky
- 3 nastrouhané mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky
- 1 cibule nakrájená najemno
- 800 g konzervovaných rajčat
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
Postup:
- Smíchejte mouku se solí a pepřem. V této směsi obalte kousky hovězího masa.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm celer, cibuli a mrkev.
- Po 5 minutách zeleninu vyjměte a dejte ji do pomalého hrnce.
- Na pánvi orestujte maso ze všech stran do světle hnědé barvy a rozložte ho na zeleninu v hrnci.
- Rajčatovou konzervu i s nálevem rozmixujte. Přidejte k ní worchesterovou omáčku a cukr a nalijte na maso v hrnci.
- Vařte pod pokličkou na LOW 8-10 hodin nebo na HIGH 4-8 hodin, dokud není maso měkké.
Recept na pepřovou omáčku 3x jinak. Připravte ji ze zeleného či černého pepře
Kuře s medem a hořčicí v pomalém hrnci
Ingredience:
- 4-6 kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 180 ml dijonské hořčice
- 60 ml medu
- Postup:
- Kuřecí prsa dejte do pomalého hrnce.
- Hořčici smíchejte s medem a kuře marinádou polijte.
- Vařte zakryté na LOW 6-8 hodin.
Pašerácký guláš z pomalého hrnce
Ingredience:
- 500 g předního hovězího masa
- 50 g sádla
- 200 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g žampionů
- 250 g jemných párků
- 250 g sterilovaných paprik
- 500 ml vody
- 3 lžíce mleté papriky
- 20 g rajčatového protlaku
- 50 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
Postup:
- Maso nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi osmažte na sádle pokrájenou cibulku do hněda. Vložte k ní maso, orestujte, zaprašte paprikou, přidejte protlak a zalijte trochou vody.
- Přendejte směs do pomalého hrnce, dolijte tekutiny, promíchejte a ihned přidejte koření, sůl a prolisovaný česnek. Nechte dusit doměkka.
- Po 2 hodinách a 45 minách vložte ke směsi orestované nakrájené žampiony a po dalších 15 minutách párky na kolečka. Nechte pak ještě chvíli vařit.
- Zahustěte jíškou a dochuťte majoránkou.
- Po dalších 10 minutách přidejte na kousky nakrájené nakládané papriky. Prohřejte a můžete podávat.
Jak krájet cibuli jako profesionál? Jak má vypadat cibule na špíz či na guláš
Dušená jablečná přesnídávka z pomalého hrnce
Ingredience:
- 2,5 kg jablek
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce mleté skořice
- 0,5 lžičky soli
Postup:
- Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte na 4 mm tenké plátky.
- Nasypte jablka do pomalého hrnce, přidejte cukr, skořici, sůl a promíchejte.
- Přiklopte poklicí a vařte na HIGH 4-5 hodin.
- Po uvaření jablka rozmixujte ponorným mixérem.
- Znovu hrnec zapněte na HIGH, tentokrát na 1 hodinu a nechte pokličku lehce odklopenou, aby se mohla tekutina uvnitř vypařovat a houstnout.
- Směsí naplňte čisté sklenice a nechte vychladnout. Spotřebujte do 2 týdnů.
Dobrou chuť!