Fašírkou se označuje směs mletého masa s vejcem, houskami nebo strouhankou, cibulí, česnekem a různým kořením. Fáš však není jen o mase, často se do ní přidává i zelenina.
Fašírka – původ slova
Výraz faš/fašírka slovensky, česky sekaná, označuje druh masového nebo bezmasého smaženého pokrmu. Pod označením domácí fašírka nebo fašírky se tedy skrývá sekaná, karbanátky i smažené masové či zeleninové kuličky. Dříve se fáš/fašírka říkalo pomletému a okořeněnému masu ze zabíjačky, které se dále zpracovávalo. Dnes se tak často označuje i samotné mleté maso, které si koupíte u řezníka nebo v supermarketu.
Jak vyrobit panko strouhanku na nejkřupavější řízky!
Vyprážaná fašírka – recept
Suroviny:
- 600 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 hrsti strouhanky
- olej
- čerstvá petrželka
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso s pokrájenou cibulkou. Přidejte nasekanou petrželku, vejce, hořčici, sůl, pepř a pořádně promíchejte.
- Masovou směs ještě propracujete rukama, aby se veškeré chutě propojily.
- Z masa tvarujte ploché placky velké jako dlaň a obalujte je ve strouhance.
- Do nepřilnavé pánve nalijte olej a plotýnku zapněte na střední plamen.
- Karbanátky postupně osmažte a přebytečný tuk nasajte do papírového ubrousku.
- Podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší, kyselou okurkou a čerstvou zeleninou.
Kapustová fašírka pečená
Suroviny:
- 500 g kapusty
- 450 g mletého vepřového masa
- 2 vejce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- drcený kmín
- strouhanka
- mleté lněné semínko
Postup:
- Kapustu očistěte, odkrojte spodek a jednotlivé listy opláchněte. Následně je spařte vroucí vodou a ze spařených listů vykrájejte tvrdé středové žebro. Zbytek kapusty nakrájejte na malé kousky.
- Do mletého vepřového masa přidejte sůl, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek a trochu vody.
- Cibulku oloupejte, nakrájejte na drobno a orestujte na troše sádla do zlatova. Poté přidejte k masové směsi.
- Do masa přidejte i kapustu, vejce a vše pořádně zamíchejte.
- Zapékací mísu vymažte sádlem a vysypte strouhankou a lněným semínkem. Navrstvěte na ni masovou směs a pečte při teplotě 160 stupňů Celsia asi 30 minut.
- Po půl hodině zvyšte výkon na 190 stupňů a fašírku dopečte.
8 receptů na škvarkovou pomazánku jako od babičky
Fašírka z králíka
Suroviny:
- 400 g králičího masa
- 200 g vepřového masa
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 rohlík
- trochu mléka
- čerstvá petrželová nať
- sůl
- kmín
- mletý černý pepř
- mletá sladká paprika
Postup:
- Králičí a vepřové maso pomelte v mlýnku na maso.
- Přidejte veškeré koření, sůl, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, vejce a rohlík, který jste předtím namočili do mléka.
- Směs důkladně promíchejte a tvarujte z ní malé karbanátky.
- Karbanátky obalte ve strouhance a smažte na oleji.
- Podávejte s vařeným bramborem.