Salmonela v létě není žádný med. Kde všude ji můžete chytit?
Taťána Kročková
9. 7. 2021
Salmonelóza je velmi nepříjemné bakteriální onemocnění, kterého se každý v létě bojí. Co ji způsobuje, jak se salmonelóza projevuje a existuje nějaký účinný lék či prostředek, jak se jí rychle zbavit?
Co způsobuje salmonelózu?
Původce salmonelózy je bakterie Salmonella, kterou se můžeme nakazit skrze infikovanou potravu. Salmonelu jako původce zhoubného onemocnění prasat objevil v roce 1884 americký veterinář Daniel Elmer Salmon a přibližně o 50 let později byla salmonelóza pojmenovaná podle jeho příjmení. Typů salmonel existuje několik tisíc, ale jen několik málo z nich způsobuje infekční onemocnění.
Příznaky salmonely. Nemoc postihuje desítky tisíc lidí ročně
V jakých potravinách se vyskytuje salmonela?
Nejčastěji se jedná o nedostatečně uvařená vajíčka, tedy nejen majonézu, ale i vejce na hniličku, naměkko, volské oko s tekutým žloutkem, žloutkový krém, ovocná pěna z vaječného bílku a podobně. Salmonelu najdeme ale i v mase, nejvíce v kuřecím, také v uzeninách či mletém mase. Zdrojem salmonely tedy bývají nejčastěji potraviny živočišného původu. Bakterie Salmonely totiž přežívají v trávicím traktu zvířat a do okolí se dostávají skrze výkaly.
Kromě přímého zdroje nakažené potravy se můžeme infikovat i použitým nádobím nebo dotykem při nedostatečné hygieně rukou. Z tohoto hlediska je velice důležitá prevence, kdy například desky a nože na krájení syrového masa nepoužíváte již na nic jiného, například na krájení zeleniny a podobně.
Příznaky salmonelózy
Po nákaze Salmonelou se onemocnění projevuje hlavně úpornými průjmy. Stolice má zpočátku normální barvu, později se mění na zelenou a bývá i s příměsí hlenu a krve. Inkubační doba pro nákazu Salmonelou je 6 – 48 hodin. Pro zdravého člověka není salmonelóza nebezpečná, ale je třeba pohlídat ztráty tekutin a solí. Člověku totiž hrozí dehydratace a velké oslabení.
Salmonelóza se může dostat do celého těla a ohrožuje zejména těhotné ženy, seniory, malé děti a osoby s jiným vážným onemocněním nebo poruchami imunitního systému. Při komplikacích může salmonelóza způsobit až selhání ledvin, zánět mozkových blan, záněty kostí nebo absces měkkých tkání.
Akutní fáze onemocnění a horečka mohou klesat již po dvou dnech, ale průjmy obvykle přetrvávají několik dní.
Mezi typické příznaky salmonelózy patří:
- časté vodnaté průjmy
- bolesti a křeče břicha
- pocit na zvracení nebo zvracení
- horečka
Příznaky dehydratace až acidózy poznáte podle:
- únavy, apatie
- nízké hladiny krevního cukru (hypoglykemie)
- křečí v těle
- slabosti a pocitu na omdlení
- celkového šoku a ztráty vědomí
Salmonela – léčba
Jak léčit salmonelu? Zásadní je dodržovat dietu a popíjet hodně tekutiny, ideálně čistou vodu, bylinkové čaje a slabý černý čaj s cukrem. Je třeba dbát na to, aby měl člověk glukózu pro práci organismu, ale i dostatek solí. Přicházejí tedy na řadu i iontové nápoje. U malých dětí velmi pomáhá častější kojení.
Dále je vhodné podávat živočišné nebo rostlinné uhlí a později i probiotika pro obnovu střevní mikroflóry. Můžete vyzkoušet léky, které slouží k dezinfekci a detoxikaci střeva, neměli byste však užívat přípravky ke zpomalení střevní činnosti. Je třeba tělo zbavit toxinů a infekce. Samotná antibiotická léčba je zbytečná a neúčinná a zpomaluje vyloučení bakterie z těla.
Dieta při salmonelóze
Při onemocnění Salmonelou je důležité nedráždit střevo běžně konzumovanými potravinami. Vyplatí se opravdu zůstat na sucharech, piškotech, bílé suché rýži, vařené mrkvi nebo vařeném jablku, na banánech. Je potřeba vyloučit veškeré mléčné výrobky a mléko, maso, další pochutiny, perlivé nápoje, alkohol a tak dále, to je samozřejmostí. Strava by měla být co nejjednodušší v základním stavu, dušená či vařená, jednostranná. Zcela vynechte koření a tuky.
Jakmile vám bude lépe, zkuste posilující zeleninový vývar, libové krůtí maso. Je dobré vracet se k normální stravě postupně a vydržet dietu delší dobu.
Co jíst při zvracení? Víme, které potraviny vám zklidní žaludek
Bylinné čaje při salmonelóze
Při salmonelóze vám prospěje pití hořkého odvaru z praženého čekankového kořene, dále bylinné čaje obsahující kořen smetánky lékařské, protizánětlivý odvar z řepíku, heřmánek proti křečím břicha. Vynikající jsou svíravé a silně protizánětlivé listy maliníku a jahodníku. Protizánětlivé účinky mají také borůvky, které můžete konzumovat ve velkém.
Salmonela a prevence
Prevence je u nákazou salmonelou opravdu zásadní! Nikdy nekonzumujte rizikové potraviny, syrová vejce a nedostatečně upravené maso! Na tataráky z neznámých zdrojů raději zapomeňte, to by nemuselo skončit jen Salmonelou!
Vybírejte si dostatečně tepelně zpracované jídlo a potraviny, které prošly procesem pasterizace. Uchovávejte nádobí pro krájení a přípravu syrového masa zvlášť a nepoužívejte je k jiným účelům.
Salmonelu ničí var nad 100 °C, nebo alespoň nějaká doba vaření celé potraviny nad 75 °C, protože 100 °C neudržíte při přípravě pokrmů příliš dlouho. Mražení masa ovšem příliš nefunguje. I když zabrání množení bakterií, po rozmrazení masa může být Salmonela opět aktivní!