Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Selen v potravinách chrání před infarktem. Víme, kde je

Redakce

Redakce

3. 10. 2014

Selen (Se) je významný antioxidant, pomáhá prevenci proti šedému zákalu, také příznivě působí na funkci štítné žlázy, je prospěšný pro zdraví prostaty a nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.

Některé studie tvrdí, že selen blahodárně působí na pleť, redukuje tvorbu vrásek a další viditelné projevy stárnutí, celkově zajišťuje elasticitu pokožky a v omezené míře stárnutí zpomaluje. Proto je tedy dobré vědět, kdy a v jakých potravinách se do našeho těla dostává.

Je obsah selenu v potravinách vždy stejný?

Obsah selenu v potravinách závisí i na půdě, ze které vzejdou. Některé evropské státy mají velmi nízké koncentrace selenu v zemině. Patří mezi ně i Česká republika.

Nedostatek selenu, co nám hrozí

A co se stane, když selenu bude mít naše tělo nedostatek? Hrozí nám kešanská nemoc-poruchy kardiovaskulárního systému, a zvýšení rizika infarktu myokardu, u dětí je to nemoc Kashin-back, která se projevu degenerací kloubů končetin a u těhotných žen dokonce může nepříznivě působit na vývoj plodu.

Na trh se nám v současné době dostává dostatek výrobků (vejce, jogurty,…) obsahující selen v doporučeném denním množství.

A co nadměrná konzumace selenu

Ale pozor, i tento antioxidant likvidující volné radikály, a tím snižující riziko vzniku rakovinného bujení, nesmí být užíván nadměrně, pak je totiž pro naše tělo toxický a způsobuje tak  vypadávání vlasů, poruchy trávení, dokonce i deprese.

Kde selen najdeme

Selen do těla dostaneme především konzumací ořechů, mořských ryb, drůbeže, masa jako takového, vnitřností (ledviny, játra, slezina, slinivka), fazolí, brokolice a kvalitního celozrnného pečiva.

Ovesné vločky a hnědá rýže mohou rovněž obsahovat významné množství této látky, závisí to na půdě, ve které jsou pěstovány. Přijímáme ho tedy častěji, než si myslíme. Preventivně se tak chráníme před již zmíněnými nemocemi.

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Selen v potravinách chrání před infarktem. Víme, kde je