Semolina a její využití. V čem se liší od klasické bílé mouky či krupice?
Michaela Šilháčková
19. 8. 2022
S ingrediencí zvanou semolinová mouka či semolina se můžeme setkat například při přípravě různých italských pokrmů. O co se jedná, jaké má výživové hodnoty a v čem se liší od klasické mouky nebo krupice?
Co je semolina?
Semolina, někdy též nazývaná semolinová mouka, je pšeničná krupice získaná z tvrdozrnné pšenice (tzv. Triticum durum). Jedná se o druhý nejčastěji pěstovaný druh pšenice hned po pšenici seté (Triticum aestivum). Semolina se využívá především pro výrobu těstovin včetně kuskusu, nicméně lze z ní připravit například i pudinky, chléb, těsto na pizzu či různé moučníky.
Semolinová mouka je obvykle hrubá a vyznačuje se žlutou barvou. Pro přípravu některých jídel, například výše zmíněných moučníků, se někdy mele najemno.
Špaldová mouka a její účinky. Proč je lepší než mouka z obyčejné pšenice?
Je semolina zdravější než klasická mouka?
Semolina bývá označována za zdravější variantu klasické bílé mouky. Je tomu tak zejména pro její lepší výživové hodnoty – především vyšší obsah bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Její výhodou je také nižší glykemický index, díky kterému nás produkty z ní nasytí na delší dobu.
Nelze říci, zda je semolina zdravá, či nikoli. Důvod je jednoduchý – vždy záleží na zkonzumovaném množství a také na celkové podobě jídelníčku. Vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin a minerálů je však možné říci, že je o něco zdravější než mouka z pšenice seté, která v potravinářském průmyslu dominuje.
Nutriční hodnoty ve 100 g semoliny:
- 339 kcal
- 2,5 g tuku
- 13,7 g bílkovin
- 3,5 g železa
- 34 mg vápníku
- 0,1 g hořčíku
- 0,5 g fosforu
Semolinová mouka dále obsahuje poměrně velké množství kyseliny listové, která je nezbytná především v těhotenství. Za zmínku stojí také lutein, což je antioxidant podporující zdraví očí.
Semolina a obsah lepku
Obsah lepku (tj. bílkoviny vyskytující se v obilovinách) v semolině je vysoký. Proto se také semolinová mouka používá pro výrobu těstovin, které se díky lepku nerozváří a jsou pružnější. Na druhou stranu je semolina nevhodná pro osoby trpící celiakií, alergií na lepek nebo neceliakální glutenovou senzitivitou.
Semolina vs. krupice
Semolina je krupice z tvrdé pšenice. Krupice, kterou běžně seženeme v obchodech, se vyrábí z pšenice seté, jejíž zrna se melou nahrubo (mletím najemno bychom získali klasickou bílou mouku). Z krupice se pak připravuje například krupicová kaše a další sladká i slaná jídla.
Rozdíl mezi klasickou krupicí a semolinou tedy spočívá především v nutričních hodnotách, kterými jsme se zabývali výše. Krupice v podstatě není nic jiného než mouka mletá velmi nahrubo, tudíž od ní lze očekávat stejné nutriční hodnoty jako od výše zmiňované bílé mouky.
Využití semolinové mouky
Kromě těstovin, chleba či těsta na pizzu lze ze semoliny připravit také moučníky, jako jsou různé koláče, pudinky nebo sušenky. Vynikající je také mléčná semolinová kaše, kterou je možné dochutit například ovocem, medem, čokoládou, různými sirupy apod.
U smažených pokrmů semolina zajistí dokonalou křupavost – jednoduše v ní stačí obalit například cuketu, lilek či žampiony, které se pak osmaží v oleji.
Dále je možné semolinovou mouku využít k zahušťování omáček či pro výrobu sladkých i slaných placek.
Při práci se semolinou je třeba pamatovat na to, že má tendenci vytvářet hustší těsto než obyčejná mouka.
Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň
Co použít místo semoliny?
Při přípravě některých jídel, například těstovin, může vyvstat otázka, kde semolinu koupit, popřípadě čím ji nahradit. Semolina je dnes běžnou součástí všech větších supermarketů, většinou tedy nebývá problém na ni narazit.
Pokud nemáte možnost semolinu koupit, můžete ji nahradit klasickou moukou či krupicí – v závislosti na tom, jaký pokrm připravujete. Například do domácích těstovin použijte hladkou mouku (ideálně s označením 00), do moučníků a dezertů se bude lépe hodit hrubá mouka či krupice.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, wikipedia.org, mouky.cz