Léto se blíží a tím i nároky na vaší postavu. Co místo drastických diet letos vsadit na tukožrouty?
Jídla požírající tuk fungují jednoduše: jejich pozření zrychlí metabolismus, rozproudí krev a tím nutí tělo rychleji spalovat kalorie. Každý tukožrout ale funguje jinak – a my vám nyní vysvětlíme jak.
Čerstvé mořské plody obsahují taurin, který podporuje produkci hormonu štěpícího tuky. Zároveň podporuje tvorbu žlučových kyselin, které mají pro štěpení tuků zásadní úlohu.
Známou tukožroutskou potravinou jsou chili papričky. Jestli máte problém se silnými boky a tukem v břiše, papričky vám mohou pomoci: ty totiž rozproudí metabolismus a krev – a mají vliv právě na zmíněné problematické partie. I kvůli tomu papričky užívají modelky a hollywoodské hvězdy.
Na zimu ideálním jídlem je kysané zelí kvůli ochraně imunity. I v tomto ročním období ale podporuje peristaltiku, látkovou výměnu a napomáhá odvodnění.
Vynikající rovněž je jablečný ocet, který můžete dávat v malém množství do salátů nebo zálivek. Ten potlačuje chuť na slané i sladké, pomáhá vstřebávání živin a odstraňování odpadních látek z těla.
Kajanský pepř. Můžeme ho označit jako zázračné koření na hubnutí?
Syrová nebo v páře upravená brokolice je další jídlo, které vám pomůže hubnout díky velkému množství vitaminu C, který má na metabolismus podobné účinky jako chili.
Zelený čaj je známý díky svým antioxidantům. Je však také bohatý na látky, které pomáhají spalovat tuky a předchází jejich ukládání. Pokud vypijete šálek neslazeného čaje před jídlem, bude účinek zeleného čaje vyšší.
Tukožroutská menu
Pokud by vás nezajímaly jenom potraviny, ale celá tukožroutská menu, můžete zkusit některé jídlo z následujícího seznamu:
Dušená brokolice s česnekem
Ingredience:
- 200g brokolice,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička kokosového oleje,
- sůl, pepř
Postup:
Orestujte česnek, přidejte brokolici, mírně podlijte vodou. Nechte asi 8 minut povařit pod pokličkou a poté do změknutí bez pokličky.
Krevety na špízu
Ingredience:
- 170g krevet,
- 5g zázvorového kořene,
- 150g pomeranč,
- 1 čajová lžička kokosového oleje,
- sůl, pepř,
- citronová šťáva
Postup:
Napíchejte na špíz krevety. V malé misce smíchejte kůru a šťávu z pomeranče a šťávu z citronu, zázvor a kokosový olej. K potření každé krevety použijte štětec. Položte krevety na rozpálený gril a restujte 2 minuty z jedné strany, poté otočte a restujte další 2 minuty. Nakonec ještě jednou špíz otočte a pečte poslední 2 minuty.
Hubněte s tukožroutskou polévkou: Za týden vás zbaví až pěti kil
Dušený králík v zelí
Ingredience:
- 150g zelí kysané,
- 80g králičí maso,
- 20g cibule,
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- kmín,
- paprika sladká,
- sůl, pepř
Postup:
Maso si nakrájíme na libovolně velké kostky. Kysané zelí můžeme propláchnout vodou, nebo nechat, pak jej pokrájíme. Cibuli nakrájenou najemno zpěníme v pánvi na troše kokosového oleje. Přidáme nakrájené maso a restujeme tak aby bylo ze všech stran opečené, poté zasypeme trochou papriky, přidáme zelí a podlijeme trochou vody. Okořeníme, osolíme a dusíme, dokud nemáme maso měkké.