Skořice patří mezi nejoblíbenější koření. Jakými účinky nás může překvapit?
Taťána Kročková
18. 11. 2021
Skořice je oblíbeným kořením, bez kterého si třeba nedovedeme představit Vánoce, perník nebo svařené víno. Skořice je silně aromatická, příjemně štiplavá a dokáže nás pořádně prohřát a rozpálit. Co všechno o ní víme, jaké má skořice účinky a jak ji lze využít?
Druhy skořice. Čínská, nebo cejlonská skořice?
Skořice je vlastně kůra vysokého tropického stromu skořicovníku, který se vždy pěstuje poblíž vody. Prodává se buďto vcelku jako skořice celá, kterou tvoří smotek kůry, anebo jako skořice mletá. Existují také různé druhy skořice, a to hlavně cejlonská skořice a skořice cassia – skořice čínská. Skořice čínská pochází z čínského skořicovníku, cejlonská z cejlonského skořicovníku. Tyto stromy jsou nejvíce využívané pro získávání tohoto oblíbeného aromatického koření. Kůra se sklízí asi po dvou až třech letech od vysazení stromu. Za nejsilnější a nejkvalitnější je považovaná skořice cejlonská.
Cejlonská skořice se pěstuje na Cejlonu a Srí Lance, cassia zase v Číně, Thajsku, Indonésii a Barmě.
Jak na skořicové šneky? Upečte je z listového nebo kynutého těsta
Skořice a její účinky
Skořice obsahuje spoustu silic, které mají své léčebné účinky. Skořicový olej se využívá v aromaterapii, celkově skořice povzbuzuje trávení a prokrvuje orgány. Má i výrazné antiseptické vlastnosti. Obsahuje cinnamaldehyde, ethyl cinnamate, eugenol, kumarin, kyselinu skořicovou, safrol a linalool, které jí dávají kořenitou chuť a výrazné aroma.
Konzumace skořice má tyto účinky:
- zlepšení krevního oběhu, lepší prokrvení, zmírnění krvácení, například krvácení z nosu nebo při menstruaci
- podporuje trávení a lepší spalování tuků, čímž usnadňuje hubnutí
- uvolňuje křeče při kolikách a nadýmání
- má antiseptické a antibiotické účinky
- uvolňuje hleny a ničí bakterie a viry při nemocech dýchacích cest
- skořice hubí také kvasinky a plísně
- snižuje hladinu cholesterolu
- snižuje vysokou hladinu cukru v krvi a tím pomáhá cukrovkářům
- zevně působí jako účinné antirevmatikum
- masáže naředěným skořicovým olejem nebo skořicový zábal pomáhají v boji s celulitidou
- skořicová maska z tvarohu a medu prospívá pleti, kterou oživí a prokrví
- působí jako afrodiziakum
- stimuluje paměť a mozkovou aktivitu
- podle některých studií se uvažuje i o jejím protirakovinném účinku
- skořice ředí krev a zabraňuje trombóze
Skořicový olej jako antiseptikum a antirevmatikum
Skořicový olej se získává z listů, větví i květů. Čistý esenciální olej ze skořice se využívá v aromaterapii, je ale velmi dráždivý a proto nesmí přijít do kontaktu se sliznicemi, očima a pokožkou. Naředěný skořicový olej má široké využití v ústní hygieně, přidává se do zubních past a ústních vod i žvýkaček, dále také do různých masážních přípravků či prostředků (olej, mast, gel, lihová tinktura) určených proti revmatismu a bolestem svalů, kloubů a páteře. Skořicový olej umí dobře prokrvit a uvolnit napětí v dané oblasti, působí také protizánětlivě a analgeticky. Proto se skořice zevně využívá při léčbě revmatismu a dny.
Skořicový olej k masážím se může využít také pro lepší prokrvení pánve před porodem a ke snadnějšímu rozběhnutí porodu. Skořicový olej v aromaterapii pak výrazně povzbuzuje a pomáhá při únavě, slabosti, mdlobách, závratích a melancholii.
Využití skořice v kuchyni, likérnictví i kosmetice
Bez skořice si těžko představíme voňavý vánoční čaj, vánoční punč nebo svařené víno. Skořice je koření, které má velmi široké využití v kuchyni. Je součástí perníkového koření a přidává se hlavně do různých sladkých jídel a ovocných pokrmů. Hodí se dokonce i k masu a je hojně používaná v tradiční indické, asijské, arabské, španělské nebo latinskoamerické kuchyni. Skořice je také vynikajícím lékem v ájurvédě. Přidává se i do různých likérů a alkoholických nápojů, její vůně se využívá v kosmetice, kdy bývá součástí mnoha parfémů. Skořice se také může používat ve farmacii, kdy upravuje chuť některých léků a podpoří jejich snadnější vstřebání a strávení v organismu.
Mletá skořice a její použití
Mletá skořice má tu výhodu, že jí můžete pokrm snadno posypat. Výborná je se strouhanými jablky, přidává se do kaše, na sladké knedlíky, do koláčů, buchet, perníku a bábovek. Míchá se také s cukrem, takže si můžete doma snadno vyrobit skořicový cukr k posypání vašich oblíbených sladkých jídel. Mletou skořici můžete využití i k výrobě masky na mastnou či smíšenou pleť, anebo k přípravě masky či zábalu ke zmírnění projevů celulitidy. Mletou skořici si ostatně také můžete přidat do kávy nebo do bílého jogurtu.
Skořice s medem nejen proti nachlazení
Skvělým tipem je mletá skořice s medem na zahřátí, proti nachlazení nebo na povzbuzení. Tento tip můžete využít jak po příchodu z mrazivého počasí a při počínajícím nachlazení či viróze, tak také před řízením automobilu a potřebným duševním či fyzickým výkonem. Skořice s medem mohou využít i studenti, kteří se potřebují soustředit na učení a zvýšit si tak energii, anebo i páry před milostnými hrátkami, protože si tím zvýší prokrvení orgánů a nabudí milostnou touhu.
Připravte si lžíci medu a asi půlku čajové lžičky skořice. To vám může stačit ke štěstí, navíc i zničíte bakterie, viry a kvasinky v ústech.
Jak si vyrobit perníkové koření a proč bychom ho měli používat
Celá skořicová kůra a jak ji využít
Celá skořicová kůra se dává do čajů, likérů, vína, kompotů, marmelád a mnoha ovocných zavařenin. Můžete si ji ale také dle potřeby nastrouhat. Lze ji cumlat, žvýkat či okusovat pro dezinfekci úst a povzbuzení těla i ducha. Celá skořicová kůra také tvoří potpourri a různé vonné směsi používající se k provonění a dezinfekci místnosti. Skořice na plotně či v krbu vám rovněž krásně provoní celou místnost a navodí zimní, vánoční atmosféru.
Negativní účinky skořice
Skořice se nedoporučuje ve zvýšené míře konzumovat během těhotenství a období kojení. Není vhodná pro kojence a batolata. U některých citlivých osob může vyvolat alergickou reakci, skořicový olej může podráždit až poleptat pokožku, sliznice a oči. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve nebo inzulín by měli skořici užívat jen ve velmi malém množství. Celkově nekonzumujte více než 4 g skořice denně.
Skladování skořice
Každé aromatické koření by se mělo skladovat v uzavřené nádobě, protože časem může dojít k tomu, že vyčichne a ztratí své aroma i účinky.
Skořicová Alpa a jak si vyrobit skořicové mazání
Připravte si 60 % líh nebo Alpu a dejte do ní nadrcené kousky celé skořice. Nechte stát na teplém místě, občas protřepejte. Můžete přidat i několik kousků hřebíčku. Po cca 2 týdnech pak Alpu přeceďte, anebo v ní koření nechte plavat a používejte jako mazání na bolavé klouby, páteř a namožené svaly.